Pacijenti se žale – nema citostatika

Objavljeno: 13.2.2018.


Lijekovi interferon, cisplatin i kapecitabin nedostaju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Nema ih ni u zdravstvenoj ustanovi Estetik.
Pacijenti, koji ne žele pred kamere jer brinu za svoj bolnički tretman, kažu da više nemaju novca da sami nabavljaju citostatike.

Najgore je, ističu, to što saznaju da lijeka nema tek kad treba da prime terapiju, žale se pacijenti i Udruženju žena oboljelih od raka dojke ”Iskra”.

Pokušavaju, navode u ”Iskri”, da dobiju informacije o tenderima i zašto je nestašica lijekova.

Očekuju i da će se sastati sa predstavnicima Kliničkog centra i Fonda zdravstvenog osiguranja.

Svima koji sami budu nabavljali citostatike iz Fonda poručuju da će troškove refundirati. Tvrde i da zdravlje pacijenata nije ugroženo.

– Počela je isporuka pojedinih citostatika koji su nedostajali u bolnicama u Republici Srpskoj, poput „etopozida“, „docetaksala“, „tioguanina“, „talidomida“ i slično. Riječ je o citostaticima koji se koriste u liječenju solidnih tumora, odnosno u liječenju unutrašnjih organa”. rekli su u Fondu.

“Dosta nam je prebacivanja odgovornosti sa jednih na druge i čekanja, kažu pacijenti.

U apotekama širom Srpske nam je potvrđeno da nedostaje i lijek tamoksifen, koji se koristi za sprečavanje ponovne pojave raka dojke. Ovih tableta nema na lagaru neko vrijeme, a nije poznato ni kada će biti nabavljene.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *