Novo zaduženje od 47 miliona evra

Objavljeno: 13.2.2018.


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku odluku o prihvatanju zaduženja Srpske prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj u iznosu od 47 miliona evra, radi obezbjeđenja dodatnih sredstava potrebnih za završetak izgradnje tog auto-puta.
Poslanici Narodne skupštine RS raspravljali su i o Vladinom Prijedlogu odluke o zaduženju za restrukturisanje “Željeznice” u iznosu od 51 milion evra, po hitnom postupku.

Cilj Vladinog projekta je unapređenje operativne efikasnosti i finansijske održivosti “Željeznica Republike Srpske” – tvrdi resorni ministar. Najavljuje i otpuštanje velikog broja radnika iz ovog javnog preduzeća.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić istakao je da je svrha vlasničkog restrukturisanja i obezbjeđenje stoodstotnog vlasništva Republike Srpske nad akcijskim kapitalom `Željeznica`, s obzirom na to da je i u prethodnom periodu Srpska bila jedini vlasnik koji je posredstvom subvencija pomagao poslovanje preduzeća, što se očekuje u budućem periodu, a na ulaganja manjinskih akcionara se ne može računati.

Prema njegovim riječima, organizaciono restrukturisanje biće sprovedeno smanjenjem broja zaposlenih, razdvajanjem poslova infrastrukture na računovodstveno i upravljački potpuno odvojene organizacione cjeline, te formiranjem profitnih centara od pojedinih organizacionih dijelova preduzeća.

Trninić je naglasio da je planirano da broj zaposlenih bude smanjen za 1.000 radnika, i to 500 do kraja ove godine i preostalih 500 do okončanja procesa restrukturisanja.

Opozicija kategorična: Novo zaduženje je novo zavlačenje ruku u džep građana.

“`Željeznice` su 2006. godine bile u plusu i za 12 godina ste napravili 300 miliona duga. I sad hoćete da nas ubijedite da vam damo još 100 miliona da vi napravili neki pozitivan posao. Od tih 54 miliona evra pola ide na doprinsoe i potraživanja radnicima i ko je odgovaroa za to što imate tolika dugovanja.Vidmo iko”, rekao je poslanik SDS-a Davor Šešić.

Miladin Stanić, poslanik SDS-a da nema veće izdaje od ovog zaduženja.

“Vi ćete prezadužiti RS i dovesti da o njoj više ne odlučuje Vlada niti Narodna skupština RS, već svjetske finansijske organizacije. Ova priča o restrukturiranja `Željeznica` je prelivanje iz supljeg u prazno, od ovog projekta nema nista. Vlada citava neka me demantuje. Ovo je samo produbljava lopovluk u toj firmi”, kaže Stanić.

Branislav Borenović, poslanik PDP smatra da ne treba da se nagrađuju gubitaši.

“Ovo zaduživanje je poruka vlasti da je poželjno praviti gubitak i da će biti nagrađeni novim sredstvima”, smatra Borenović.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a tvrdi da Vlada Srpske diže kredit da bi izmirila obaveze prema sebi.

Rasprava restrukturisanju “Željeznica Republike Srpske” je prekinuta. Nastavak je zakazan za 20. februar.

(BN/Agencije)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *