Ne izbacujte gluten

Objavljeno: 13.2.2018.

Svetske i domaće zvezde koje izbegavaju gluten podstakle su mnoge ljude da iz svoje ishrane izbace protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži

SVETSKE i domaće zvezde koje izbegavaju gluten podstakle su mnoge ljude da iz svoje ishrane izbace protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Ali greše. Bar tako kaže gastroenterolog Suzan Mahadi, koja ističe da nema razloga za to da izbacujete gluten osim ako nemate celijakiju.

Izbacivanje glutena iz ishrane kad su zdravi ljudi u pitanju može biti kontraproduktivno jer neunošenje žitarica celog zrna rezultira smanjenim unosom vlakana, upozorava Mahadijeva. Više studija je pokazalo da nas vlakna čuvaju od kardiovaskularnih bolesti jer snižavaju nivo triglicerida.

Takođe, neke studije povezuju izbacivanje glutena s dijabetesom tipa 2, dok nema onih koje povezuju uzimanje glutena sa srčanim oboljenjima. I zato, ne podležite trendovima, već slušajte svoje telo, savetuju nutricionisti.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *