Laser najbolje briše fleke

Objavljeno: 13.2.2018.


Različiti su uzroci hiperpigmentacije na koži. Melazma se skoro isključivo pojavljuje kod žena, najčešće na jagodicama, čelu, grebenu nosa i iznad gornje usne
FLEKE na koži mogu da budu rezultat pogoršanog zdravlja, ali su najčešće samo estetski problem. Postoji više razloga za pojavu seboreične keratoze, melazme i hiperpigmentacije, pa se u zavisnosti od uzroka fleka i različito tretira. Pege, prouzrokovane prekomernim sunčanjem, najčešći su razlog posete dermatologu.

Prema rečima doktorke Milice Marković, dermatovenerologa iz Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, melazma ili “maska trudnoće” pojavljuje se kod trudnica, žena koje uzimaju oralne kotraceptive ili porodilja. Uzrok pojave ovih fleka može da bude i neadekvatno korišćenje kozmetike na bazi voćnih kiselina, antiejdžinga i hemijskih pilinga.

– Melazma se skoro isključivo pojavljuje kod žena, najčešće srednjih godina. To su fleke nepravilnih ivica, koje podsećaju na geografsku kartu i pojavljuju se na jagodicama, čelu, grebenu nosa i iznad gornje usne, zbog čega se ponekad mešaju sa flekama od depilacije voskom – kaže za “Novosti” doktorka Milica Marković.

Pitirijazis verzikolor je česta, najčešće blaga infekcija kože. Može da prouzrokuje pojavu fleka na trupu i leđima, koje se uklanjaju lokalnim antimikoticima i losionima sa salicidnom kiselinom. S druge strane, fleke koje su nastale kao posledica gljivica, moraju se lečiti antigljivičnim terapijama.

– Različiti su načini za pravilno uklanjanje. Ukoliko su tamne fleke posledica trudnoće ili izlaganja suncu, dermatolog može koristiti različite izbeljivače, azelaičnu kiselinu, glikolnu kiselinu ili vitamin C koji se daje lokalno – kaže doktorka Marković.

CRVENE ILI BELE OSIM tamnih fleka koje se najčešće pojavljuju, crvene fleke mogu da ukažu na alergijsku reakciju, hormonalne promene, neki oblik ekcema ili lupus. Bele tačke po koži običnone uzrokuju bol, svrab ili iritaciju, ali takođe mogu da ukažu na infekcije, alergije, autoimune bolesti…

Budući da nikakva domaća sredstva, pilinzi ni mehanička sredstva ne mogu da pomognu, specijalizovani hemijski ili laserski tretman je neophodan. Kiseline iz domaće radinosti su jaka i agresivna sredstva, koja mogu da izazovu spaljivanje ili perutanje kože.

– Dermatolog će proceniti da li je potrebno korististi hemijske ili laserske tretmane. Kućna nega bira se prema uzroku pojave fleka, pa dermatolog može da propiše različite lokalne terapije – kaže naša sagovornica.

Potpuno uklanjanje pega i flekačesto može podrazumevati i kombinaciju različitih tretmana, kako bi se dobili rezultati. Budući da neće svaki tip kože reagovati podjednako, tretmani moraju da budu prilagođeni pacijentu individualno.

Foto: Shutterstock

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *