Gardijan: Dodik oprema policiju za obračun sa narodom i opozicijom?!

Objavljeno: 13.2.2018.


Republika Srpska ponovo je tema svjetskih medija zbog informacije da se policija Republike Srpske naoružava dugim cijevima.
Tako je uticajni britanski Gardijan objavio priču da MUP RS kupuje dvije i po hiljade automatskih pušaka, što izaziva zabriutost u već podijeljenom društvu kakva je RS, ali i u regionu.

Britanski list navodi da 2.500 automatskih pušaka iz Srbije treba da stignu polovinom marta.

“Oružje dolazi u vrijeme kada je dugoročna stabilnost BiH pod znakom pitanja”, navodi list i dodaje da nacionalističke partije drže čvrsto vlast u svojim odvojenim feudima; Korupcija je rasprostranjena, a zemlja ima najveću zvaničnu stopu nezaposlenosti mladih u svijetu.

Autor teksta podsjeća da je ranije ovog mjeseca, Evropska komisija predstavila novu strategiju za region, “nudi put ka članstvu u EU, ali je ostalo nejasno kako Bosna i Hercegovina može prevazići svoje duboke strukturne probleme”.

Tako Džulijan Borger navodi da srpski aktivisti civilnog društva, vlasti u Sarajevu i zapadne diplomate vjeruju da će nova teško naoružana policijska jedinica biti korištena za separatističke težnje lidera Srba Milorada Dodika – da učvrsti svoju poziciju i zastraši svoje političke protivnike pred oktobarske izbore.

U tom tekstu se navodi i da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio da će MUP RS kupiti naoružanje i da je to u sklopu borbe protiv terorizma.

Gardijan navodi da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izrazio zabrinutost zbog naoružanja policije RS.

“Ja bih zemlju sa što je manje moguće oružja. Ako jedna strana dobije ove vrste oružja, onda će ih druga strana željeti još više”, rekao je on.

Gardijan navodi i riječi jednog neimenovang diplomate u Sarajevu koji je kazao da je policija Federacije BiH nedavno kupila nekoliko stotina dugih cijevi, ali da najveći dio policije u kantonima u Federaciji BiH nosi samo ručno oružje.

Incko je rekao da je policija u njegovoj rodnoj Austriji ima samo 400 dugih cijevi u cijeloj zemlji.

“Normalna policija ih ne treba”, rekao je on.

Uticajni britanski list ponovo podsjeća da su se pripadnici paravojne grupe “Srbska čast”, koje su obučavali ruski instruktori, bili na ulicama Banjaluke.

“To je organizacija nabildanih mišića i njih vlast u RS koristi da prijeti i zastrašuje građane u RS”, rekao je Aleksandar Trifunović, novinar.

Gardijan takođe navodi da bi u aprilu u nekadašnjoj kasarni u Zalužanima kod Banjaluke trebalo da se otvori veliki antiteroristički centar, te da je ministar policije RS Dragan Lukač 2015. godine u Moskvi potpisao sporazum prema kojem bi obuku u tom centru vršili ruski instruktori.

Jedan, neimenovani, zapadni diplomata u BiH rekao je lbritanskom istu da nema čvrstih dokaza da Rusi uspostavljaju obavještajni čvor u BiH, ali pažljivo prate situaciju s ovim dešavanjima.

(BN)

One thought on “Gardijan: Dodik oprema policiju za obračun sa narodom i opozicijom?!

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *