FLAŠIRANA VODA: Birajte najbolje!

Objavljeno: 13.2.2018.


Tržište je preplavljeno različitim vodama za piće, ali treba voditi računa o tome da li su to one za neograničenu upotrebu ili terapijske, s kojima ne treba preterivati, ističu stručnjaci
IAKO je voda kod kontrolisanih vodovoda bakteriološki ispravna, ona ne poseduje veću količinu minerala, pa ljudi češće pribegavaju kupovini flaširane. Tržište je preplavljeno različitim vodama za piće, ali treba voditi računa o tome da li su to one za neograničenu upotrebu ili terapijske, s kojima ne treba preterivati, ističu stručnjaci. Tako, primera radi, najviše upotrebljavana kisela voda, zbog bogatstva natrijumom, nije preporučljiva za svakodnevnu upotrebu.

Terapijske vode po pravilu sadrže više kalcijuma, magnezijuma ili selena. Vodu bogatu magnezijumom treba da piju dijabetičari, hipertoničari, osobe sa gastritisom i pacijenti koji koriste diuretike. Postoje i prirodne alkalne vode, idealne za osobe sa visokim šećerom, jer neutrališu kiselost krvi nastalu nakupljanjem ketona. Mnoge prirodne alkalne vode su i oligomineralne, pa se preporučuju za svakodnevnu upotrebu osobama koje imaju loše regulisan dijabetes. One se, naravno, piju uz korekciju upotrebe lekova, o čemu odlučuje lekar.

Foto: Shutterstock

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *