SAD žele da privatizuju Međunarodnu svemirsku stanicu?

Objavljeno: 12.2.2018.


Može li Međunarodna svemirska stanica (ISS) da postane privatna kompanija kao što želi Bela kuća, koja je saopštila da ne želi da još dugo finansira skupi program agencije NASA, piše Vašington post.
Cilj im je da se svemirska stanica koja se nalazi u niskoj Zemljinoj orbiti privatizuje. Ovom stanicom upravlja američka svemirska agencija, a razvijena je zajedno s ruskom svemirskom agencijom.

ISS služi međunarodnoj posadi, posebno u saradnji sa evropskom, japanskom i kanadskom svemirskom agencijom za razvoj naučnih istraživanja u svemiru.

Odluka o okončanju direktne federalne podrške ISS-u do 2025. godine ne znači da će sama stanica biti povučena iz orbite u tom trenutku. Moguće je da će ona nastavi rad u sklopu nekog budućeg komercijalnog angažmana, piše u internom dokumentu NASA, prenosi list.

NASA će razvijati svoja međunarodna i komercijalna partnerstva sledećih sedam godina kako bi obezbedila stalnu prisustvo i pristup ljudi u nisku Zemljinu orbitu, nastavlja se u tom dokumentu.

NASA je započela “outsourcing” nekih operacija, posebno letova dostave koje su do sada izvršavali SpaceX i Orbital ATK. Ta se tendencija pojačala tokom mandata Baraka Obame.

Izgleda da se radi o nedavnoj odluci, jer, kako podseća Vašington post, Sjedinjene Države su već potrošile oko 100 milijardi dolara za lansiranje i troškove funkcionisanja orbitalne stanice.

Foto: NASA

Izvor: Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *