Srbija najvažnija zemlja za BiH

Objavljeno: 14.1.2018.


Predsjednik Narodne stranke i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić u razgovoru za Vijesti. ba kaže da mu politička rukovodstva djeluju kao sateliti koji pokušavaju da se uklope u koncept nove velike svjetske političke podjele, te da zauzmu stranu i da na taj način postanu važniji igrači. Naglašava da je Srbija najvažnija zemlja za stabilnost i unutrašnje odnose u BiH, mnogo važnija nego bilo koja velika svjestka sila ili regionalna sila, poput Turske, ili neki drugi susjed koga BiH ima.
To na primjeru RS djeluje dosta opasno, ali i karikaturalno, jer gledam na rukovodstva SNSD-a, na jednoj, i Saveza za promjene, na drugoj strani, kao na neka dva leteće objekta koji pokušavaju da dobiju dozvolu za slijetanje u Vašingtonu ili u Moskvi. Nadam se da, kada se počnu vraćati kući, na ove naše prostore neće aterirati preko zagrebačkog i sarajevskog aerodroma, nego da će već nekako nabasati na banjalučki aerodrom, navodi Tadić.

Komentarišući navodne paravojne formacije u RS, Tadić je mišljenja da su to naprosto gluposti inspirisane nečijim nekonvencionalnim ponašanjem, koje izaziva zabunu, kao i svaka druga pojava nekakvog militarističkog stila u BiH.

Govoreći o situaciji u BiH i RS, Tadić je rekao da u BiH i RS politički sukobi dobijaju potpuno sekundaran karakter i navodi da su oni važni samo političkim rukovodstvima i samo za njih imaju tu vrstu značaja koja je takva da okupiraju veći dio minutaže u centralnim informativnim emisijama.

“Ključni sukob koji trenutno postoji vezan je za sukob onog dijela stanovništva koji je, na neki način, sebi obezbijedilo egizstenciju i onog dijela stanovništva koje nikako ne može da se uklopi u postojeće društvene odnose. Što bi rekli, sit gladnom ne vjeruje. Kod dijela stanovništva koje je nekako dohvatilo egzistenciju postoji osjećaj ozbiljne nadolazeće ekonomske krize i nastojanje da na svaki mogući način zadrže monopol nad preživljavanjem, kao i da ne podijele ništa od onoga što imaju sa ljudima koji očigledno ne mogu da obezbijede egzistenciju ni sebi ni svojim porodicama”. kazao je Tadić.

Prema njegovim riječima, zbog toga je u porastu trend iseljavanja sa ovih prostora.

“Svako ko smatra da može da se uklopi u neko novo društvo ili u neku novu sredinu onim što zna ili može da uradi ili nauči, traži izlaz sa ovih prostora, svjestan da niko nije u stanju da se nametne kao politički akter koji će poredati odnose u ovom društvu tako da svaki pojedinac dobije šansu da živi od onoga što zna da radi”, kazao je Tadić.

Kada su u pitanju odnosi sa Srbijom, Tadić kaže da svaka inicijativa koja dolazi iz zajedničkih organa BiH ili iz RS u Srbiji se uvijek dočekuje sa otvorenim vratima.

“Shodno tome, ne postoji posebna privilegija niti Milorada Dodika niti bilo koga drugoga na odnose sa predstavnicima i rukovodstvom Srbije. Samo je važno to koliko vi kao nosilac neke dužnosti želite da pokažete inicijativu u razvijanju međusobnih odnosa”, rekao je Tadić, navodeći da ono što svi ocjenjuju jeste da su ti odnosi neuporedivo bolji i mnogo iskreniji nego ranije, što znači da je samo na nama odluka da li ćemo potpuno otvoreno ponuđenu šansu da u što većoj mjeri razvijamo odnose sa Srbijom koristiti ili ne.

“S druge strane, političari su ljudi koji vole da kamere prate ono što oni rade i da na taj način opravdaju povjerenje kod građana, što znači da ukoliko više radite, više ćete se pojavljivati u medijima. Toga je Dodik očigledno svjesniji i koristi to do krajnjih granica, čak i onda kada se radi o ponavljanju nekih ideja i nekih sastanaka, odnosno čak i onda kada ništa novo ne nudi u vezi sa saradnjom RS i Srbije”, kazao je Tadić.

On ističe da je Srbija najvažnija zemlja za stabilnost i unutrašnje odnose u BiH, mnogo važnija nego bilo koja velika svjestka sila ili regionalna sila, poput Turske, ili neki drugi susjed koga BiH ima.

“Mislim da svi oni koji su zainteresovani za političku stabilnost i mir u BiH u toj mjeri treba da idu u susret otvorenosti ove vlasti Srbije da se sarađuje da sve drugo treba ostati sekundarno. Kada kaže sekundarno, ne mislim nevažno, nego samo u drugom planu. Savršenstvo unutrašnjih odnosa u BiH postojaće onda kada na najvišem stepenu budu odnosi između Srbije i BiH. To sam spreman da posvjedočim na svakom mjestu mnogobrojnim primjerima bez ikakvog opterećenja što sam neko ko živi u RS, a ne u Srbiji”,rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, svaki političar koji misli da će popraviti vlastiti rejting time što će prikazati sopstvenom narodu ili republici nekog saveznika iz inostranstva, neku snažnu ličnost ili neku zemlju kao zaleđinu, a pri tome da sam nije u stanju ništa konkretno da uradi kako bi popravio stanje u kojem se nalaze njegov narod i republika, mora biti svjestan da radi jalov posao i da od toga nikome neće biti bolje, bez obzira na to koliko fotografija ili rukovanja donio sa svojih službenih putovanja.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *