Jugoslavija, ali sa Albanijom?!

Objavljeno: 14.1.2018.


Svi problemi u regionu proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetima, što je proces koji su zapadne sile podržavale, pa i aktivno ohrabrivale, navodi se u komentaru čuvenog britanskog novinara Nila Klarka.
Sve potencijalne krize koje sada prete Balkanu nisu krivica ruske politike nego su „posledice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja“.

Dok se danas brani postojanje i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, postavlja se pitanje zašto je Amerika podržavala nezavisnost Kosova i pravo na samoodređenje tamošnjeg albanskog stanovništva.

Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije?

Mnogi ljudi u regiji nostalgični su za Jugoslavijom. Prošlogodišnja anketa agencije „Galup“ pokazala je da većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, kao i 45 odsto iz Slovenije (koja se smatra najuspešnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su narodi iz regije odlučili da se ujedine u federalnu državu.

„Jugoslavija je postigla velike uspehe u područjima kulture, sporta, umetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za celo čovečanstvo“, piše Klark.

Danas umesto jake jugoslovenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu, što odgovara imperijalnim težnjama Amerike.

Jedini način da se problemi na Balkanu reše je povratak u prošlost. To bi se moglo ostvariti putem postupne rekonstrukcije jugoslovenske federacije, koja bi s Albanijom „potpisala ugovor o prijateljstvu“, a možda joj i ponudila priključivanje.

„Jugoslavija je imala smisla u 20. veku, a ima smisla i danas“, zaključuje Nil Klark u komentaru.

(Sputnjik)

2 thoughts on “Jugoslavija, ali sa Albanijom?!

  1. Samo lud ili mentalno retardiran Srbin će ući u neku novu Jugoslaviju!
    Može samo Srbija, a nikad više Jugoslavija!!!!

  2. Jedini način da se problemi na Balkanu reše je povratak u prošlost. To bi se moglo ostvariti putem postupne rekonstrukcije jugoslovenske federacije, koja bi s Albanijom „potpisala ugovor o prijateljstvu“, a možda joj i ponudila priključivanje.
    Одавно нисам прочитао нешто идиотскије од овог горњег текста. Е мој новинаре….. Везе ти немаш ни са животом ни са нама балканцима….
    Србију и Српски народ су прескупо коштале ове 2 Југославије. Ето среће да никад ни једна није постојала. Никад више Југославије са Србијом. Нека је праве Хрватска и Словенија….

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *