Važan sastojak zdravog i kvalitetnog života

Objavljeno: 13.1.2018.


Kalcijum predstavlja jedan od najvažnijih minerala za rast i razvoj svakog deteta, a njegov nedostatak utiče na kvalitet života.
Ovo su prvi znaci nedostatka kalcijuma.

Grčevi

Grčevi ispod pazuha, u butinama i rukama tokom kretanja prvi su znak da vaše dete ima manjak kalcijuma. Ukoliko unosi dovoljnu količinu tečnosti, ima normalan nivo hemoglobina u krvi, a i dalje oseća bolove u mišićima to može biti osnovni pokazatelj da nema dovoljan unos ovog minerala.

Krte kosti

Da bi kosti tokom odrastanja dostigle potrebnu čvrstinu neophodan im je kalcijum. Manjak ovog minerala u organizmu dovodi do češćih lomova, čak i pri manjim povredama. Nedostatak kalcijuma kod dece, uz nedostatak vitamina D, može dovesti do ozbiljnijih stanja poput rahitisa.

Krti nokti

Jedan od pokazatelja manjka kalcijuma svakako su i lomljivi nokti. Ukoliko primetite da vašem detetu pucaju nokti čak i pri svakodnevnim radnjama obezbedite mu unos namirnica bogatih ovim mineralom.

Slab imunitet

Manjak kalcijuma predstavlja dobru podlogu za razvoj disajnih i crevnih infekcija. Takođe, smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bolesti.

Nesanica

Nesanica kod dece može biti posledica više razloga, a jedan od njih je i nedostatak kalcijuma. Osim nesanice, nedostatak kalcijuma izaziva i napade straha i mentalne smetnje koje povećavaju stres i umor.

Izvori kalcijuma

Mlečni proizvodi

Najbolji izvori kalcijuma su sir, mleko i jogurt. Pobrinite se da vaše dete ima bar jedan mlečni obrok dnevno.

Sitna plava riba

Sardine su bogate Omega-3 masnim kiselinama koje su važne za pravilan razvoj mozga, a bogate su i kalcijumom i vitaminom D.

Zeleno povrće

Kelj i brokoli su povrće koje treba uvrstiti u ishranu deteta, jer obiluju kalcijumom i pomažu u jačanju imuniteta.

Susam

Kalcijum je dosta zastupljen i u susamovim semenkama i pomaže u očuvanju koštane mase.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *