U ponoć doček pravoslavne Nove godine

Objavljeno: 13.1.2018.


Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.
Ove crkve sutra, 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

U ponoć će u pravoslavnim hramovima biti služeni molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Tradicija obilježavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj /Alter Silvester/, kao i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski kalendar je uveo rimski imperator Julije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak pojednih država na gregorijanski kalendar.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar kao zvaničan.

Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

Pravoslavna Nova godina biće proslavljena širom Republike Srpske.

U pojedinim opštinama i gradovima biće organizovan doček na otvorenom, dok će u drugim mjestima građani slaviti u ugostiteljskim objektima, ili u krugu porodice. U svim pravoslavnim hramovima, u ponoć će biti služen moleban. Na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu organizovan je doček pravoslavne Nove godine.

Uz grupu Garavi sokak u opštini Istočno Novo Sarajevo biće dočekana pravoslavna Nova godina na otvorenom. Doček pravoslavne Nove godine u Modriči organizovan je u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u prigradskom naselju Višnjik. Doček je organizovan i u Tesliću,Derventi,Stanarima,Čajniču.

One thought on “U ponoć doček pravoslavne Nove godine

  1. A Banja Luka SRAMOTAAAAAAAAAAAA!!!!! Stidite se NE što ste Srbi nego što činite (ili ne čininite) Srbima u Banja Luci. SRAMOTA!!!!!!

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *