Srbi da spriječe otimanje imovine

Objavljeno: 13.1.2018.


U postupku knjiženja imovine u Federaciji BiH, koji će biti proveden u ovoj godini, nalazi se oko 30 odsto teritorije koja je u vlasništvu Srba. To je ocijenjeno večeras u Bijeljini na sastanku Odbora za zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH. Istaknuto je da se imovina ne može tek tako nekome oduzeti, ali je potrebno da budu obaviješteni na koji način mogu da potvrde vlasništvo nad svojom, ili zemljom svojih predaka.
Da Srbi ne bi ostali bez svoju imovine u Federaciji BiH, neophodno da pod hitno prijave prava na nekretnine u zemljišno-knjižnim kancelarijama nadležnih opštinskih sudova, odakle su rodom i porijeklom.

“Kad opština objavi javni poziv, onda se treba javiti, doći i donijeti neke dokazne papire, materijale, da se to uknjiži, i to se radi onda bez novčane naknade, a ako to ne uradimo tada, onda ostavinska rapsrava traje puno duže, i onda se to plaća”, kaže Radovan Grajić, pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica u Vladi Republike Srpske.

Imajući u vidu da su Srbi rasijani po svijetu, nadležni ukazuju da je ovo još jedan potez Federacije da preotme imovinu Srba.

“Nama nije u interesu da izgubimo 30% imovine koje imamo, zašto bi ta zemlja bila ničija ako znamo da je naša”, pita Grajić.

“Najveći je problem što Srbi nisu obaviješteni o problemu koji se radi u FBiH. S obzirom da se samo putem službenih novina, odnosno službenih glasila u Federaciji objavljuje i putem njihovih sredstava informisanja koji nisu dostupni Srbima koji su izbjegli sa teritorije Federacije BiH, a da ne govorim o Srbima koji su u dijaspori”, predsjednica Udruženja Krajišnika Bijeljina Smiljka Knežević.

Poziv zemljišnih kancelarija u Federaciji BiH važiće godinu dana i sada je besplatno knjiženje.

Nadležni su još jednom uputili apel svim građanima koji su izbjegli sa područja Fedracije BiH da se moraju javiti u nadležne službe radi legalizacije svoje imovine.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *