Novi Mercedesov MBUX Infotejnment sistem – detalji

Objavljeno: 13.1.2018.


Najavljena, nova A klasa kompanije Mercedes će biti prvi model u kojem će se naći inovativni MBUX infotejnment sistem, koji je zvaično predstavljen na Sajmu potrošačke elektronike, koji je pre par dana održan u Las Vegasu. 
Naime, slova MBUX u imenu ovog sistema stoje za “Mercedes-Benz User Experience”, a iz Mercedesa tvrde da će on imati sposobnost da uči, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

Kupcima nove A klase će biti ponuđene tri različite verzije ovog sistema. Osnovna verzija će imati dva ekrana veličine 7 inča, srednji nivo sa jednim ekranom od 7 i drugim ekranom veličine 10,25 inča, i najskuplja verzija će imati dva ekrana veličine 10,25 inča rezolucije 1920×720 piksela.

Na oba ekrana će biti moguće apsolutno prilagođavanje funkcija, a na vozačevom će biti vidljive informacije o vozilu iako je istovremeno uključena navigacija preko celog ekrana.

Za razliku od Comanda, starijeg infotejnment sistema, koji se kontrolisao uz pomoć rotacionog kontrolera, MBUX se potpuno koncentriše na ekrane na dodir uz asistenciju dugmića osetljivih na dodir na volanu, ali i na glasovne komande. 

Konektivnost podržava sve sisteme, od Apple CarPlay do Android Auto i Baidu VarLife koji se prodaje u automobilima u Kini. Ispod ekrana se nalaze i dva klasična USB porta kao i jedan USB Type-C port za brže punjenje.

Prema prvim testovima, sistem radi perfektno, lako se manevriše sa informacijama o vozilu, navigaciji baziranoj na HERE mapama, zabavi, komunikaciji između funkcija i slično.

Sistem ima 8 GB RAM-a, procesor sa šest jezgra, dve nVidia grafičke kartice, USB Type C, NFC, a kupcima će biti dostupne i nadogradnje poput head-up displeja. Sistem baziran na Linuxu poseduje i veštačku inteligenciju koja “uči” navike vozača čime dodatno olakšava upotrebu sistema.

Nakon A klase, koja će biti predstavljena na Sajmu automobila u Ženevi tokom marta, a u prodaji se naći krajem godine, MBUX će dobiti i ostali novi modeli poput GLA, CLA, GLB i B klase.

Izvor: VreleGume

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *