Zaharova o miješanju Rusije u Srbiji: S Vučićem iskreno

Objavljeno: 12.1.2018.


Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da je izveštaj u kome piše da se Rusija meša u izbore širom sveta – nekorektan.
Radi se o izveštaju senatora Bena Kardina o pokušajima Rusije da se uruše demokratija i vladavina prava u Evropi i SAD, odnosno u 19 zemalja. Poseban odeljak posvećen je Srbiji.

Izveštaj “Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije na nacionalnu bezbednost SAD” pripremljen je za Komitet za spoljne odnose američkog Senata, gornjeg doma Kongresa, i govori o “višegodišnjim i neprekidnim napadima” vlasti u Moskvi.

Zaharova je danas na pres-konferenciji izjavila da takvi izveštaji samo vode ka produbljivanju protivurečnosti na Balkanu. Ona je dodala da Moskva poštuje spoljnopolitičke prioritete Srbije, o kojima je prilikom decembarske posete Moskvi govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je “otvoreno i iskreno izrazio spremnost za razvijanje naših svestranih odnosa, istovremeno potvrdivši kurs Beograda ka evrointegracijama uz očuvanje vojne neutralnosti. Mi se prema spoljnopolitičkim prioritetima Srbije odnosimo sa poštovanjem, oslanjajući se na obostranu privrženost jačanju naše saradnje”, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, saradnja sa Beogradom se odvija potpuno u skladu sa međunarodnim pravom, uzimajući u obzir ceo spektar faktora koji utiču na situaciju u balkanskom regionu.

“Pritom, mi nikada nismo inicirali i ne iniciramo negativna pitanja, i ne pozivamo na korake protiv bilo koga, već obrnuto, mi smo zajedno sa srpskim partnerima otvoreni za razmatranje aktuelnih tema važnih za situaciju na Balkanu sa svim zainteresovanim stranama.”

Zaharova je navela da Kardinov izveštaj svedoči da takve prilaze “nažalost ne dele svi”. “Takvi pokušaji samo vode ka produbljivanju protivurečnosti i provociraju dodatne varnice”, ocenila je ona, dodajući da je izveštaj nekorektan.

Izveštaj obrađuje uticaj Kremlja na 19 zemalja i govori o “metodi odbrane”, a u zaključcima o Srbiji se navodi da je Srbija prepoznata kao ključna u regionu i da bi borba protiv “malignog uticaja Rusije” u ovom delu Evrope trebalo da otpočne upravo u Beogradu.

Izvor: Beta, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *