Umro nekadašnji lider Kju Kluks Klana

Objavljeno: 12.1.2018.


Nekadašnji vođa Kju Kluks Klana (KKK) Edgar Rej Kilen umro je u zatvoru u 93. godini, saopštila je služba za zatvore države Misisipi.
On je osuđen 2005. zbog ubistva trojice aktivista za građanska prava četiri decenije ranije na tri uzastopne kazne od 20 godina zatvora.

U saopštenju se navodi da će biti urađena autopsija ali da nema sumnje da je Kilen umro prirodnom smrću.

Aktivisti Džejms Čejni, Majkl Šverner i Endru Gudman uhapšeni su zbog saobrćajnog prekršaja 1964. dok su istraživali paljenje crnačke crkve kod Filadelfije, u Misisipiju. Zamenik šerifa ih je potom pustio, ali je prethodno obavestio Kju Kluks Klan, čiji su pripadnici 21. juna 1964. ubili trojicu aktivista.

Tela ubijenih pronađena su 44 dana kasnije, a tadašnji guverner Misisipija je do tada tvrdio da je njihov nestanak prevara.

Smrt trojice aktivista je šokirala SAD, doprinela usvajanju Zakona o građanskim pravima iz 1964. i bila prikazana u filmu “Misisipi u plamenu” (Mississippi Burning) iz 1988.

Na prvom suđenju, 1967, Kilen, sveštenik i radnik u pilani, nije osuđen jer porota nije mogla da donese jednoglasnu presudu, budući da je jedna članica porote tvrdila da ne može da osudi sveštenika.

On je osuđen tek 21. juna 2005, za ubistva iz nehata, a svedoci su tvrdili da je on bio organizator Klana u više okruga.

U intervjuu AP 2014, Kilen je rekao da je segregacionista i da ne veruje u rasnu jednakost ali da nema ništa protiv crnaca. Za sebe je govorio da nije kriminalac već politički zatvorenik.

Izvor: Beta/AP

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *