Stanovnici Srpske se zadužuju

Objavljeno: 12.1.2018.


Zaduženost stanovnika Srpske se nastavlja. Krajem prošle godine svaki građanin dugovao je 2. 489 maraka što je za 139 više u odnosu na kraj 2016. godine. Građani su primorani da se zadužuju, kažu predstavnici radnika, potrošača i ekonomisti.
Stanovnici Srpske sve su zaduženiji. Ovo pokazuju i posljednji podaci Agencije za bankarstvo.

Ukupna zaduženost stanovnika kod banaka, mikrokreditnih organizacija i lizing kuća na kraju septembra 2017. godine iznosila je 2,912 milijardi maraka.

Zaduženost po stanovniku Srspke je 2.489 maraka. Građani su se najviše zaduživali kod banaka ukupno 2,660 milijardi maraka, što je 2.273 marake po stanovniku. Mikrokreditne organizacije odobrile su 250,4 miliona maraka kredita, prosječno po stanovniku 214 maraka. U sektoru finansijskog lizinga, potraživanja od stanovnika iznose 2,1 milion maraka, što je dvije marke po stanovniku.

Moramo se zaduživati, jer je to jedini način da funkcinišemo, poručuju građani, koje smo pitali da li uzimaju kredite.

Da su građani primorani da se zadužuju slažu se i u Udruženju za zaštitu potrošača ‘’Don’’ Prijedor. Ne može se , kažu, pokriti ni potrošačka korpa.

Radnička klasa davno je upala u začarani dužnički krug. Zadužuju se oni koji mogu, odnosno radnici koji imaju redovne plate i kreditno su sposobni, ističu u Savezu sindikata Srpske.

Isto mišljenje dijele i ekonomisti. Građanima, naglašavaju, preostaje da stežu kajiš i zadužuju se kako bi servisirali prethodno neizmirene obaveze.

O lošem životnom standardu govore i podaci o siromaštvu. BiH je na izmaku 2017. godine nazadovala za pet mjesta i među najsiromašnijim je zemljama u Evropi.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *