Sahranjen Predrag Lucić

Objavljeno: 12.1.2018.


Na splitskom groblju Lovrinac veliki broj građana ispratio je novinara, režisera i književnika Predraga Lucića.
Među brojnima koji su došli da upute poslednje pozdrave Luciću, uz članove porodice, prijatelje i poznanike, između ostalih, bili su glumci Rade Šerbedžija i Žarko Radić, zatim Boris Dežulović, Senad Pećanin, Ahmed Burić, Milorad Pupovac, Davor Bernardić, Drago Pilsel…

Kovčeg je iz kapele ispraćen pesmom Monti Pajtona “Always Look on the Bright Side of Life”.

Svom velikom prijatelju i dugogodišnjem saradniku obratio se Boris Dežulović.

“U jeziku u kojem živimo nema reči ni imenice za našega tebe, a siromašan je jezik koji za tebe nema reči. Tom si jeziku, eto, jedna reč previše, svaki put za njega prevelik, vazda preko njegove sitne mere. Prevelik, prejak, preglasan, predobar, predrag. Previše velik za jezik kojim ćeš pisati, previše jak za gomilu nasuprot koje ćeš stati, previše glasan za tišinu koja će te slušati, previše dobar za vreme u kojem ćemo se naći, previše drag za ljubav kojom ćemo te voleti”, kroz suze je, između ostalog, poručio Dežulović.

Lucić je nakon teške bolesti preminuo u sredu, 10. januara, u 53. godini. Uz Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića bio je jedan od osnivača satiričko-političkog lista “Feral Tribunea”, čiji je bio glavni i odgovorni urednik.

Smrt Lucića duboko je potresla hrvatsku javnost, jer je u svojoj sredini bio izuzetno cenjen i priznat kao “novinar bez mrlje”. Mnogi su njegov novinarski izražaj opisali jednom rečju – sloboda. Telegram saučešća porodici uputio je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Lucić je rođen u Splitu 12. februara 1964. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu.

Pozorišnu i radio režiju studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je u Beogradu, Sarajevu i Tuzli.

U martu 1993. godine napušta “Slobodnu Dalmaciju”, u kojoj je radio kao predratni i ratni reporter, i s grupom kolega i prijatelja pokreće samostalni i suvereni dvonedeljnik “Feral Tribune”. Kasnije je “Feral Tribune” postao nedeljnik, a sve do njegovog gašenja 2008. godine Lucić je radio kao urednik, satiričar, autor tekstova… Pesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao je u časopisima “Sarajevske sveske”, “Fantom slobode”, “Ars” i “Naše pismo”.

Lucić je bio član Hrvatskog društva pisaca.

 

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *