Mali grad u SAD je raj za rudare kriptovaluta

Objavljeno: 12.1.2018.


Mali grad, na tri sata vožnje od Sietla, postaje epicentar rudarenja kriptovaluta u Sjedinjenim Američkim Državama.
Venatči (Vašington) postaje dom za 12 najvećih Bitcoin i drugih kriptorudara u zemlji. Takođe, sugeriše se da se još 75 njih raspitivalo o doseljavanju, nakon što je cena Bitcoina skočila u decembru.

Malači Salsido je je jedan od najranijih rudara iz ove oblasti. On ima tri sistema za rudarenje i dnevno proizvodi 5 do 7 Bitcoina. Salcado koristi 7,5 megavata električne energije – dovoljno da u Americi snabdeva 11.000 domaćinstava. Njegov cilj je da do jula proizvodi 50 Bitcoina dnevno, što bi zahtevalo ogromnih 42 megavata energije.

Upravo ovo je i razlog uzbog kojeg je on, ali i drugi rudari, u Venatčiju. Cena struje je ovde izuzetno jeftina u odnosu na ostatak SAD i iznosi 2-3 centa po kilovat/satu. A razlog ovako niske cene struje je u velikom broju hidroelektrana na reci Kolumbiji, koje u ovoj oblasti proizvode dovoljno električne energije.

Tu su i drugi elementi koji odgovaraju kriptorudarima – niska temperatura vazduha održava servere na odgovarajućim temperaturama, dok je internet kapacitet na prilično visokom nivou za tako mali grad.

Izvor: Benchmark

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *