Madrid: Pućdemon ne može da vodi Kataloniju iz Brisela

Objavljeno: 12.1.2018.


Centralna vlada Španije u Madridu odbacila je mogućnost da bivši predsednik Katalonije Karles Pućdemon ponovo vodi vladu ove pokrajine iz Brisela.
Iz Madrida je saopšteno da će svaki takav pokušaj osporiti pred sudom.

“Parlamentarna pravila su veoma jasna”, rekao je portparol vlade Inigo Mendes de Vigo na nedeljnoj konferenciji za štampu, dodajući da je Pućdemonovo vođenje katalonske vlade iz Brisela nerealno i da je protivno zdravom razumu, prenosi Rojters.

Najznačajnije katalonske partije, koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine, postigle su u sredu dogovor da ponovo izaberu Pućdemona za regionalnog lidera, kasnije ovog meseca, izjavio je danas portparol Pućdemona, koji nije imenovan.

Pućdemon, lider političke platforme “Zajedno za Kataloniju”, postigao je u utorak o tome dogovor na večeri u Briselu sa Martom Rovirom iz Republikanske levice, koja je nadležna za poslove partije dok je lider stranke Oriol Žunkeras u zatvoru, prenosi Politiko pozivajući se na list Pais.

Sednica novog katalonskog parlamenta zakazana je za 17. januar.

Pućdemon, koji je pobegao u Belgiju kako bi izbegao odlazak u zatvor, planira da se obrati regionalnim poslanicima putem video-linka ili da njegov govor, koji kandidati za lidera Katalonije moraju da održe uoči glasanja, pročita njegov zastupnik, navodi Pais.

Separatističke partije osvojile su tesnu većinu u parlamentu na izborima 21. decembra, koji su raspisani nakon što je španski premijer Marijano Rahoj smenio Pućdemona i članove njegovog kabinete, nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost posle referenduma u oktobru prošle godine.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *