Ivanić odgovorio Dodiku

Objavljeno: 12.1.2018.


Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je danas da su vlasti RS, koje su organizatori proslavu 9. januara, Dana Republike Srpske bez potrebe odustale od učešća Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u tim aktivnostima.




“Vlasti RS treba da stave pamet u glavu i da se naredne godine to riješi na pravi način i da ovaj puk ne bude predmet nepotrebne političke borbe”, rekao je Ivanić novinarima u Banjoj Luci.

Trudiće se, kaže, da puku uvijek da značaj koji mu pripada, jer oni to zaslužuju.

Ivanić je rekao da bi volio da je njegov prethodnik na funkciji u Predsjedništvu, iz SNSD-a, tražio da se drugačije pravno definiše ovo pitanje, jer se sada o tome odlučuje u Ministarstvu odbrane BiH.

“Dok se te pravne norme ne promijene, moraju se uvažavati. Postoje načini da Treći puk bude prisutan 9. januara, kao i što je bio, ali to nije odgovaralo organizatoru i ja to nisam htio da radim na silu. Mislim da Treći puk treba da učestvuje u ovakvim manifestacijama”, rekao je Ivanić ističući da se slaže da se na jednom mjestu treba da odlučuje o upotrebi puka u aktivnostima u RS, ali da time ne treba da se stvara negativan ambijent.

I zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić je rekao da ne vidi ništa sporno da članovi Predsjedništva BiH angažuju jedinice koje baštine tradiciju njihovih vojski, kada bi se to regulisalo kroz pravilnike u Ministarstvu odbrane BiH.

Tada, dodao je, ne bi bilo nedoumica o učešću vojnih jedinica u obilježavanju određenih događaja.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je danas da je nedosputivo i neprihvatljivo da bilo koji birokrata u Ministarstvu odbrane BiH odlučuje kada su u pitanja aktivnosti puka u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) koji baštini tradiciju bivše Vojske RS te da o tome treba da se isključivo pita srpski član Predsjedništva BiH.

(BN/Fena)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *