EU kosovskim poslanicima: Odustanite od ukidanja Suda

Objavljeno: 12.1.2018.


Kancelarija EU na Kosovu apeluje na povlačenje inicijative za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu u kosovskoj skupštini, podsećajući pokretače zahteva da su se još pre dve i po godine obavezali na posvećenost vladavini prava na Kosovu.
“Svaki pokušaj da se opozove ili promeni mandat specijalnih komora ozbiljno narušava takvu obavezu i ugrozio bi zajednički rad EU i Kosova u oblasti vladavine prava koji je obavljen poslednjih godina. Ovo bi štetno uticalo na odnose Kosova sa EU”, navodi se u pozivu iz sedišta misije EU u Prištini.

Inicijativu za ukidanje zakona o specijalnim komorama i specijalnom tužilaštvu pokrenula su 22. decembra 2017. 43 poslanika na Kosovu.

Ta inicijativa, koja je još uvek u toku pred kosovskim parlamentom, podstiče veliku zabrinutost u EU i njenim zemljama članicama.

EU na Kosovu pozdravlja poslednje javne izjave političkih lidera u korist poštovanja obaveza Kosova. EU pohvaljuje medije i civilno društvo koje je podiglo svoj glas protiv ove štetne inicijative u parlamentu.

EU čvrsto podržava napredak Kosova u njegovim evropskim integracijama.

Napredak Kosova u pravcu integracije u EU, uključujući iskrene napore koje Kosovo ulaže kako bi se zajemčili demokratija, vladavina prava, ljudska prava i pomirenje danas treba više podrške nego ikada.

Kosovski lideri moraju da Kosovo drže čvrsto usidrenim na evropskoj agendi koju deli region Zapadnog Balkana, u skladu sa željama i očekivanjima naroda na Kosovu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *