“Balkan dramatičniji od ‘Igre prestola’, a nema zmajeva”

Objavljeno: 12.1.2018.


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk naveo je da je istorija Balkana dramatičnija i interesantnija od scenarija za serijal “Igre prestola”,iako nema zmajeva.
“Svi bismo mi voleli kada bi sadašnjost i budućnost Balkana bili manje dramatični scenariji. Stabilnost, bezbednost, prosperitet – to je ono što ljudi u celom regionu zaslužuju. A svrha EU je da pomogne da ovaj scenario postane realnost”, rekao je Tusk u Sofiji na ceremoniji otvaranja bugarskog predsedavanja.

On je ocenio da je dobra stvar što je budućnost Zapadnog Balkana jedan od prioriteta predsedavanja Bugarske EU, objavljeno je na sajtu Evropskog saveta.

Tusk je iznenadio sve prisutne u sali Narodnog pozorišta “Ivan Vazov” time što je ceo govor izrekao na bugarskom jeziku, prenosi BTA.

Povodom zvaničnog početka bugarskog predsedavanja Savetom Evrope, u Sofiji je večeras održana svečana ceremonija kojoj su prisustvovali visoki predstavnici Evropske unije, Bugarske i drugi zvaničnici.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da će Bugarska voditi Evropu u ključnom trenutku, kada se razmatraju brojne inicijative o budućnosti EU.

“Mesto Bugarske je u Šengen sistemu i evrozoni. Možete da računate na nas”, rekao je Junker u

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao da zajedno EU može da prevaziće izazove i učini Evropu spremnom za budućnost.

Bugarski premijer Bojko Borisov najavio je da će na agendi EU biti važna pitanja poput kohezione politike, smanjenja budžeta EU za 10 milijardi evra, spora između EU i Poljske, budućnosti Zapadnog Balkana, zajednička evropska odbrane i migracione krize, prenosi BTA.

“Mi na Balkanu znamo dobro da podele donose tragediju. Evropa je previše velika da bi bila monolitna i previše mala da bi bila podeljena. Zato je moto bugarskog predsedavanja ‘Ujedinjeni smo jači”, rekao je predsednik Bugarske Rumen Radev.

Uoči ceremonije održani su protesti protiv Evropske unije.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *