Pojedini data centri planiraju prelazak na AMD platformu

Objavljeno: 11.1.2018.


Počele su da se pojavljuju informacije da pojedini Intelovi partneri na polju data centara, razmatraju korišćenje mikročipova Intelovih rivala, nakon što su nedavno otkriveni sigurnosni propusti Meltdown i Spectre, koji ugrožavaju većinu čipova.
Bilo da pretrpi veliki odliv partnera ili da počne sa nuđenjem popusta na svoja rešenja, nema sumnje da bi Intel mogao osetiti značajan udar na svoje najbrže rastuće poslovanje. Intelovi čipovi podržavaju 98 procenata operacija u data centrima, prema navodima konsultantske kompanije IDC. 

Alternative za Intelove mušterije uključuju Advanced Micro Devices (AMD), koji deli istu x86 arhitekturu kao i Intel, ili čipovi bazirani na tehnologiji kompanije ARM. Još jedno rešenje su grafički procesorski čipovi, koji su kreirani za drugačije zadatke nego CPU-ovi Intela i AMD-a.

Provajderi cloud rešenja ističu da bi zamena prethodno instaliranih Intel čipova rivalskim modelima bila previše kompleksna, ali bi u dužem periodu moglo doći do širenja mreže korišćenjem alternativa. Prelazak sa Intela na AMD bi bilo najjednostavnije rešenje, jer čipovi obe kompanije dele zajedničku tehnologiju jezgara sa x86 setom instrukcija.

Velike tehnološke kompanije su počele da eksperimentišu sa alternativama za Intelova rešenja mnogo pre nego što su otkriveni sigurnosni propusti.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *