Hit rješenja za velike probleme

Objavljeno: 9.1.2018.


Pad nataliteta, pusta sela, masovni odlazak mladih – živopisna rešenja za ove probleme predlagali su 2017. političari, privrednici, feministkinje i crkveni velikodostojnici.
Godišnje u Srpskoj umre i do 5.000 više ljudi, nego što se rodi beba, u malim mestima zatvaraju se škole, kuće i imanja, a gusto su naseljena još samo groblja. Problemi koji odavno muče RS u predizbornoj 2017. postali su hit, pa su i rešenja navirala: sa govornica, oltara, okruglih stolova.

Tako je vladika Atanasije Rakita, jedan od vodećih intelektualaca u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i u to vreme episkop bihaćko petrovački, pozvao stare neženje iz ove siromašne eparhije da se okanu alkohola i stupe u manastir.

Vernicima koji su zašli u pedesete, a nisu „život osmislili kroz porodicu“, ponudio je da se zamonaše i tako “spasu od čamotinje i očajanja”.

“Mnoge starije neženje pribegnu kafanskom načinu života. Tako se rastaču i uništavaju, pa nisu od koristi ni sebi ni zajednici”, poručio je Atanasije.

Ipak, stare lole krajiške nisu pohrlile u monahe, a kada je vladika Atanasije premešten za episkopa mileševskog, u Petrovcu je prestala i priča o tome.

Ostali su samo mnogobrojni, mahom pozitivni komentari na portalima. U jednom od njih čitalac je poručio: “vladiko, eto i mene kod vas za pet – šest godina!”

I u Gender centru RS uvideli su da sela starih neženja nemaju perspektivu, pa su poručili: “Ako selo ostane bez žena, Srpska će ostati bez sela”. Za razliku od SPC, feministkinje su tražile, a bogami i izborile, mnogo praktičnija rešenja, poput dodatnih podsticaja za žene poljoprivrednice, pa je i broj gazdarica seoskih imanja porastao za oko 15 odsto.

U gradovima pad nataliteta je naročito zabrinuo poslodavce. U strahu da će ostati bez radne snage i oni su presavili tabak.

Predložili su uvođenje “bećarskog” poreza za zaposlene cure i momke, koji imaju više od 25 godina, a nemaju decu.

U Uniji udruženja poslodavaca RS nisu otkrili ko je autor ovog lucidnog predloga, ali su pojasnili da bi obveznici porez plaćali dok ne postanu roditelji, a da bi taj novac bio namenjen za pomoć višečlanim porodicama.

Demografi tvrde da je porez na bećare ne može podstaći rađanje, ako društvo ne obezbedi bolje uslove za decu i porodicu.

Iz vrha vlasti BiH su poručili da će te uslove obezbediti na način još neviđen u svetu – povećanjem nameta! Osiromašeni građani BiH će, tvrde čelnici, progledati kad se povećaju akcize na gorivo.

“Bude li povećanja akciza, biće i novih radnih mesta i više investicija, a to će dovesti i do porasta nataliteta”, navedeno je u obrazloženju predloga Zakona o akcizama.

Zakon je proguran, gorivo će uskoro poskupeti, a šta će biti sa natalitetom nije teško naslutiti. Ali, ispunjen je uslov za dobijanje još jednog kredita od MMF, kojeg bi trebalo da vraćaju buduće generacije. Crnohumorni komentari nisu izostali.

“Zar misle da će za 20 godina ovde biti nekog da vraća kredite? Možda da ih sačekaju kad dođu da obiđu grobove, pa im pootimaju novčanike”, napisano je u komentarima portala.

Bitka za 405 maraka

Na inicijativu premijerke Željke Cvijanović u RS je uvedena naknada od 405 KM za nezaposlene porodilje, a one će ih, kao i zaposlene majke, primati godinu dana, odnosno 18 meseci, ako su u pitanju blizanci ili treće dete.

Najava da će naknadu primati žene koje se porode u decembru 2017. ili kasnije, izazvao je proteste nezaposlenih majki beba rođenih koji mesec ranije.

One traže da primaju naknadu dok im deca ne napune godinu.

“Zar je moje dete manje vredno za RS zato što je rođeno u novembru”, poručila je jedna od njih.

(EuroBlic)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *