Poreska uprava RS: Rekordna naplata javnih prihoda

Objavljeno: 4.1.2018.


Poreska uprava Republike Srpske (RS) je u 2017. godini na račun javnih prihoda RS prikupila rekordne dvije milijarde i 353 miliona maraka, što je najveća godišnju naplata javnih prihoda od osnivanja ove uprave.
Ovaj pozitivan trend u naplati se, kako je danas saopćeno, može pripisati svakodnevnim aktivnostima koje Poreska uprava preduzima u okviru svoje nadležnosti, a koje su usmjerene prije svega na terenske kontrole i redovnu naplatu, ali i na dalje jačanje usluga poreskim obveznicima i modernizaciju poslovanja.

– Pored toga, implementacijom novog Integrisanog informacionog sistema omogućeno nam je automatsko izdavanje opomena, kao i izrada rješenja prinudne naplate, što je svakako imalo pozitivan efekat na naplatu javnih prihoda koji su u nadležnosti Poreske uprave RS – navodi se u saopćenju.

Naplata javnih prihoda u prošloj godini veća za osam posto u odnosu na 2016., odnosno naplaćeno je 176,5 miliona maraka više, uz snažan rast naplate i direktnih poreza i doprinosa, ali i ostalih javnih prihoda.

Kada su u pitanju direktni porezi, u 2017. su iznosili 466,6 miliona KM, što je za 32,4 miliona KM ili sedam procenata više nego godinu dana ranije.

Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak kojeg je naplaćeno 234,3 miliona KM ili 18,2 miliona maraka više.

Porez na dobit je naplaćen u iznosu od 193 miliona KM ili šest posto više, dok je značajan rast naplate zabilježen i kod prihoda od poreza na nepokretnosti koji je u 2017. godini iznosio 25,1 milion KM, što je za 10 posto ili 2,2 miliona maraka više nego u 2016.

U 2017. godini prihodi od doprinosa su iznosili skoro 1,5 milijardi maraka, što je za sedam posto ili čak 101,1 milion maraka više nego u uporednom periodu.

Manja prihoda zabilježeno je jedino kod koncesionih naknada koje su u 2017. godini naplaćene u iznosu od 35,1 milion KM, što je za 9,1 milion maraka manje nego u uporednom periodu.

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije smanjeni su, tj. vraćeni na nivo prije poplava, iznosi naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i način plaćanja, što je jednim dijelom uticalo na manju naplatu prihoda od koncesionih naknada u ovom periodu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *