Spektakularno otkriće u “zadnjici” Isusove statue

Objavljeno: 8.12.2017.


Grupa restauratora otkrila je neku vrstu vremenske kapsule u zadnjem delu drvene statue Isusa Hrista iz 18. veka, prenosi Njuzer.
Skulptura iz Crkve Santa Aguede u Sortilju de la Riberi u Španiji bila je položena na sto radi popravke, kada su konzervatori primetili da se nešto nalazi u njoj. 

Otkriveno je da zadnjica statue može da se ukloni, i da se u njoj nalazi rukopis iz 1777. godine koji je potpisao Hoakin Mingez, kapelar Katedrale Burgo de Osma. 

Na dva lista papira, sa obe strane, Mingez opisuje život u Španiji krajem 18. veka. On piše o žetvi pšenice, raži, ječma i ovsa, i proizvodnji vina u toj regiji, prenosi Gizmodo.

Kao najveće pretnje navodi malariju i tifusnu groznicu, i opisuje najpopularnije igre kojima se ljudi zabavljaju.

Mingez takođe spominje špansku inkviziciju i kralja Karlosa Trećeg, i hvali Manuela Bala, vajara koji je izradio statuu. 

Njujork post navodi da Mingez spominje čak i slavne toreadore svog vremena, i da je dokument namerno pisan tako da bude sakriven i ostavljen na pronalaženje nekim budućim generacijama i vremenima, baš kao što se to danas čini sa vremenskim kapsulama.

Foto: YouTube screenshot

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *