SPD odlučio da počne pregovore sa demohrišćanima

Objavljeno: 8.12.2017.


Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) je na stranačkom kongresu u Berlinu donela odluku o tome da počne pregovore o mogućem nastavku velike koalicije sa Demohrišćanskom unijom CDU/CSU.
Ovom odlukom je otvoren put za pregovore koji mogu da reše ćorsokak u koji je zapala Nemačka nakon što su konzervativci Angele Merkel i SPD ostvarili rekordno niske rezultate na izborima održanim u septembru što je zakomplikovalo parlamentarne kombinacije, prenosi Rojters.

U dokumentu koji je prihvatila većina prisutnih na stranačkom kongresu navodi se da se “SPD oseća oabveznim da kroz pregovore s Unijom CDU/CSU ispita hoće li i u kojoj formi preuzeti odgovornost u novoj vladi”.

Time je otvoren put za početak pripremnih pregovora s Unijom CDU/CSU naredne sedmice. U dokumentu je naglašeno da je ishod pregovora “otvoren” i da SPD zadržava mogućnost podržavanja manjinske demohrišćanske vlade, nastavak dosadašnje demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije ili prevremene izbore.

Uoči glasanja lider SPD-a Martin Šulc je rekao:”Mi ne moramo biti po svaku cenu na vlasti, ali mi isto tako ne moramo da po svaku cenu da budemo protiv učestvovanja u radu vlade”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *