Najsmrtonosniji snajperist u istoriji: Likvidirao je čak 505 neprijatelja u pomalo zaboravljenom ratu

Objavljeno: 8.12.2017.


Bio je visok tek malo više od metar i po i imao je širok osmijeh – Simo Häyhä definitivno nije izgledao kao mašina za ubijanje. Ali taj farmer iz grada Rautjärvi na jugu Finske bio je upravo to – svojim snajperom ubio je 505 neprijatelja tokom Zimskog rata 1939.-1940. protiv Sovjetskog saveza. Häyhä, koji je umro 2002. […]
Bio je visok tek malo više od metar i po i imao je širok osmijeh – Simo Häyhä definitivno nije izgledao kao mašina za ubijanje.

Häyhä, koji je umro 2002. u  96. godini, igrao je ključnu ulogu u sukobu u kojem je 25.900 Finaca izgubilo život kako bi zaštitili svoju friško stečenu nezavisnost. Sovjetski savez istovremeno je izgubio 126.900 vojnika.

Rat je izbio kada je Häyhä imao 33 godine i vrlo je brzo zaradio reputaciju ozloglašenog ubojice. Neprijatelje je napadao nevidljivo i nečujno sa skrivenih pozicija koje su bile i po 275 metara udaljene od mete.

Dobio je nadimak ‘Bijela smrt’ i bio je glavna meta Sovjeta koji su ga gađali minobacačima i teškom artiljerijom kako bi zaustavili njegov ubilački pohod – priča se kako je Simo Häyhä u samo jednom danu ubio 25 ljudi.

Nasuprot opasnostima s kojima se svakodnevno suočavao, Häyhä nikad nije strahovao. Opsesivno je čistio svoje oružje kako bi bio siguran da će opaliti na niskih -20°C, a na svoje ‘omiljene’ pozicije dolazio bi noću kako bi se pripremio.

Zamrzavao bi snijeg oko svog skloništa, kako se ne bi raspršio u vazduh kada bi ispalio iz svoje puške Mosin-Nagant, a prekrivao je i usta kako neprijatelji ne bi uočili njegov dah.

S bijelom kapuljačom i dugom jaknom bio je savršeno zakamufliran u svom rovu kojeg je iskopao u snijegu na istoku Finske koji su Sovjeti napali krajem novembra 1939.

Sovjeti su htjeli pomaketi svoju granicu zapadno kako bi Lenjingrad (sadašnji Sankt-Peterburg) bio sigurniji od njemačkog napada.

Häyhä i njegovi saborci borili su se hrabro protiv Crvene armije koja je bila brojčano nadmoćna i napredovala na nekoliko frontova.

Njegova vještina skrivanja potrajala je 98 dana kada je metkom pogođen u čeljust te je sedam dana proveo bez svijesti u bolnici. Probudio se na dan kada su njegovi sunarodnjaci potpisali mirovni sporazum u Moskvi 12. marta 1940. po kojem je Finska ustupila SSSR-u otprilike desetinu svoje teritorija i obvezala se da neće učestvovati u koalicijama protiv Sovjetskog saveza. Međutim, nešto kasnije prekršili su tu obvezu, kada su ušli u Drugi svjetski rat na strani Njemačke.

Häyhä je preživio Drugi svjetski rat i postao uspješni lovac na losove i uzgajivač pasa, prije nego li je preminuo u svom domu u Hamini na jugu Finske.

Kada su ga 1998. upitali kako je postao tako dobar strijelac, Häyhä je odgovorio ‘praksom’.

– Samo sam radio šta mi je bila dužnost i šta su mi naredili da radim, najbolje što sam mogao – kazao je na pitanje žali li što je oduzeo toliko života.

Izvor: Jutarnji

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *