Drugo dijete u porodici ima veće šanse da postane – kriminalac

Objavljeno: 8.12.2017.


Problematična narav mogla bi biti rezultat toga što su kao djeca dobivali manje pažnje od svojih roditelja nego prvorođeni zaključili su naučnika iz SAD-a, Danske i Finske
Koje ste dijete u porodici može otkriti puno o vama, više nego mislite – na primjer, jeste li problematični, kakvog ste zdravlja, kakva vam je lićnost… Prema novoj studiji moguće je po tom podatku predvidjeti i hoće li neko biti kriminalac, otkriva Reader’s Digest.

Prema istraživanju Tehnološkog instituta u Massachusettsu u SAD-u, dječaci rođeni kao drugo dijete u porodici imaju veće šanse da budu problematični (u poređenju sa starijim bratom ili sestrom). Slične rezultate dobili su i stručnjaci iz Danske i Finske.

Samim time što su možda problematičniji, veće su šanse i da će postati kriminalci.

Njihova problematičnost uglavnom nema veze sa zdravstvenim stanjem ili edukacijom. Zapravo, prema nekim studijama djeca rođena kao druga u porodici su obično zdravija. Imala su isto obrazovanje.

Problematična narav mogla bi biti rezultat toga što su kao djeca dobivali manje pažnje od svojih roditelja nego stariji brat ili sestra. Uz to, prvorođeni nisu imali konkurenciju u najranijem djetinjstvu, dok kod kasnije rođene djece to nije slučaj – oni su baš uvijek imali brata ili sestru i nikada pažnja roditelja nije bila usmjerena samo na njih, navedeno je u studiji.

Ipak, i sami stručnjaci priznaju kako su potrebna još mnoga istraživanja kako bi se otkrili drugi čimbenici osim roditeljskog uticaja.

Foto: Thinkstock

Izvor: 24sata

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *