Dačić povlači “ručnu”, nešto se sprema…

Objavljeno: 8.12.2017.


Srbija razmišlja da uvede ozbiljne izmene u vezi kontakata stranih ambasadora sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, pišu “Večernje novosti”.
Naime, kako tvrdi taj list, razmišlja se da se uvede princip reciprociteta u kontaktima stranih ambasadora sa našim državnim vrhom i da se “prolaz” na sastanke sa Dačićem i drugim visokim zvaničnicima omogući samo predstavnicima onih zemalja u kojima i naši emisari imaju isti tretman.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, od 69 ambasadora koliko Srbija ima u svetu, njih 24 nijednom nije primio šef diplomatije zemlje u kojoj su na dužnosti, navode “Novosti”.

Na prijem, kako navodi list, čekaju naši ambasadori u 11 evropskih država – Italija, Belgija, Holandija, Austrija, Finska, Velika Britanija, Danska, Španija, Portugalija, Francuska, Nemačka.

Ni naši ambasadori u SAD, Turskoj, Indiji, Indoneziji, Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Etiopiji i Keniji nisu imali susrete sa visokim zvaničnicima ovih zemalja, osim kada su stupili na duznost i predali akreditive.

Od zemalja u regionu, “hladan” tretman prema nasim diplomatama imaju Albanija i Crna Gora gde ambasadori takođe nisu imali sastanke sa tamošnjim ministrima spoljnih poslova.

Opcija povlačenja “ručne” u diplomatskoj gostoljubivosti Srbije postala je aktuelna nakon incidenta ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča, koji je najpre davao neprimerene izjave o našoj spoljnoj politici, a zatim se žalio da mesecima čeka na prijem kod Dačića, navodi list.

Dačić je uzvratio da i naš ambasador u Ukrajini Rade Bulatović još ne može da izdejstvuje sastanak sa ministrom Pavlom Klimkinom, iako za razliku od kolege Aleksandroviča nije davao neprimerene izjave.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *