4K HDR video sljedeće godine stiže na Android smartfone

Objavljeno: 8.12.2017.


Kompanija Qualcomm otkrila je detalje o svom novom Snapdragon 845 procesoru, koji će postati deo smartfona i laptopova sledeće godine. On će omogućiti pravljenje boljih fotografija, snimanje 4K HDR videa, kao i manju potrošnju energije.
Snapdragon 845 je direktan naslednik ovogodišnjeg Snapdragona 835, koji nije samo procesor, nego skup procesora i sistema, kao što su CPU, GPU, ISP i DSB, koji su deo jedne jedinice. Platforma koristi najnovije Qualcommove gigabit LTE i wi-fi modeme za povezivanje. 

Nova mogućnost je snimanje 4K HDR videa do 60 frejmova u sekundi. Snapdragon 845 omogućava snimanje i usporenog “slow motion” videa rezolucije 720p pri 480 frejmova u sekundi, kao i videa rezolucije 1080p pri 240 frejmova u sekundi.

Snapdragon 845 donosi mnogo drugih poboljšanja uključujući bolje performanse, bolju povezivost i manju potrošnju energije. Qualcomm tvrdi da nova Adreno 630 GPU jedinica omogućava 30 odsto bolju grafiku, 30 odsto manju potrošnju energije i 2,5 puta brže prikazivanje sadržaja na ekranu. Takođe, omogućava i mapiranje prostorija za VR i AR primenu.

TrueWireless Bluetooth 5 sistem će omogućiti jednom uređaju da istovremeno emituje zvuk preko više zvučnika ili slušalica. Iz kompanije navode da ovaj sistem može da omogući 50 odsto uštede energije u slučaju korišćenja bežičnih slušalica.

Snapdragon 845 će postati dostupan u smartfonima na proleće 2018. godine, a to će biti Samsungovi, HTC-ovi, LG-jevi, Googleovi, kao i uređaji nekih drugih kompanija.

Foto: Thinkstock / ilustracija

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *