Finansijska podrška Ankare izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo

Objavljeno: 7.12.2017.


Turska će dati garancije i finansijski će podržati izgradnju auto-puta Beograd – Sarajevo, a na Bosni i Hecegovini i Srbiji je da se dogovore o njegovoj trasi, rečeno je posle sastanka u Beogradu šefova diplomatija Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.
Posle razgovora u vili “Mir”, Ivica Dačić, Melvut Čavušoglu i Igor Crnadak ocenili su da su politički odnosi između tri zemlje dobri i da bi se trebalo usredsrediti na ekonomsku saradnju.

Kako je rečeno, Turska je, osim za infrastrukturu, posle dogovora sa Rusijom zainteresovana i za energetsko povezivanje tri zemlje kroz gasnu interkonekciju.

Dačić je ocenio da su, i pored nepotrebnih komplikacija, današnji dogovori na susretu državnih delegacija Srbije i Bosne i Hercegovine bili uspešni i korisni u pogledu stabilnosti u regionu.

Srpski ministar je istakao spoljopolitički prioritet tri zemlje – članstvo u Evropskoj uniji, naglašavajući da Srbija podržava evropske aspiracije BiH i Turske, uprkos nezadovoljstvu zbog dvostrukih standarda u EU i straha od proširenja.

Dačić je ukazao na povećanu spoljno-trgovinsku razmenu, koja je ove godine za deset meseci porasla sa BiH za 15 odsto, a sa Turskom za 12 odsto.

“Turska je zainteresovana da učestvuje u finansiranju izgradnje auto-puta Beograda – Sarajevo, ali naravno pre toga mi svi zajedno treba da odredimo trasu i nadamo se da će BiH brzo doneti tu odluku”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je zaiteresovana za gasnu interkonekciju tri zemlje i pomno prati izgradanju gasovoda iz Rusije ka Turskoj.

Čavušoglu je istakao da su politički odnosi tri zemlje veoma dobri, a da se i ekonomski razvijaju i napomenuo da je u Istanbulu nedavno otvorene trgovinske kancelarija BiH i Srbije.

“Uveravam vas da će Turska pružiti garanciju i učestvovavati u projektu auto-puta Beograd – Sarajevo”, poručio je šef turske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Turska želi da bude prisutna u ovom regionu i na polju energetike.

Poručio je da je Turska svesna dvostrukih standarda na putu ka EU, ali da podržava članstvo BiH u NATO.

Crnadak je, takođe, ocenio da su današnji razgovori na najvišem nivou BiH i Srbije bili otvoreni i da su odnosi, ipak, pomereni korak napred.

“Sa Srbijom ćemo nastaviti saradnju na spoljnopolitičkom prioritetu broj jedan – članstvu u EU. Mi smo prošle sedmice na Savetu ministara usvojili sporazum o saradnji u toj oblasti i očekujem da ga uskoro i potpišemo, kako bi od početka naredne godine bio u funkciji”, rekao je Crnadak.

Crnadak je podvukao podršku Turske za izgradnju auto-puta.

“Ostaje da se reši pitanje trase, a moram reći da je to u našem dvorištu i da, uprkos mnogim uticajima i interesima, moramo da smognemo snage i donesemo odluku o trasi i konačno na odgovarajući način da povežemo Beograd i Sarajevo”, zaključio je Crnadak.

Trojica šefova diplomatija dogovorili su sledeći trilaterani sastanak za prvu polovinu 2018. godine u Turskoj.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *