Podaci 31 miliona korisnika AI.typea procurili u javnost

Objavljeno: 7.12.2017.


Virtualnu tastatura AI.type koristi više od 40 miliona ljudi širom svijeta, stoga je ovo ogroman propust.
Nevjerojatno zvuči podatak da od 40 miliona korisnika virtualne tastature AI.type na Androidovim i iOS-ovim platformama čak 31 milion korisničkih podataka “procuri” sa servera kompanije! A još nevjerojatnije zvuči da Eitan Fitusi, suvlasnik aplikacije AI.type, na serveru drži navedene korisničke podatke u tekstualnom obliku, bez ikakve zaštite… A upravo to se dogodilo, nevjerojatan bezbjednosni propust s ukupno 577 GB korisničkih podataka te popularne aplikacije postao je dostupan hakerima, iako nije objavljeno koliko je korisničkih podataka ukradeno i preuzeto sa servera kompanije.

Ime i prezime, adrese elektronske pošte, lokacija, to su podaci koji su bili “vezani” za svaki korisnički račun, a u mnogim “poljima” nalazili su se i puno detaljniji unosi, kao što su IMEI uređaja s kojeg se pristupalo tastaturi AI.type, IP adrese korisnika, podaci o njihovim računima na Googleovim uslugama, telefonski brojevi svih njihovih kontakata, naravno i datumi rođenja, pol… Kako mnogi tvrde da živimo u vremenu kada su korisnički podaci vrjedniji od nafte ili zlata, onda je sasvim jasno kako ovakav “incident” može imati ozbiljne posljedice za korisnike aplikacije.

Iako su u AI.typeu od samoga početka tvrdili kako aplikacija ne prikuplja nikakve korisničke podatke, ispostavilo se da ni to nije istina, jer je u jednoj od baza pronađeno 8,6 miliona podataka koji su zabilježeni upravo kao unosi u AI.type. Radi se o brojevima telefona, lozinkama, adresama elektronske pošte, internet adresama… Tu je i baza od 10,7 miliona adresa elektronske pošte te jedna u kojoj je pohranjeno čak 374,6 miliona telefonskih brojeva. Iz AI.typea su nakon što je portal ZDNet objavio ovu neugodnu priču objavili kako su sada dodatno zaštitili sve korisničke podatke.

Navodno se radi o bazama koje sadrže podatke samo korisnika s Androida, dok su oni koji su AI.type koristili na Appleovu iOS-u navodno bezbjedni, ali se svima preporučuje da odmah promijene svoje lozinke na svim uređajima na kojima su koristili tu virtualnu tastaturu.

Izvor: Zimo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *