Pismo “Građana stare Banja Luke”: Gradite AUTOPUT na mjestu našeg parkića!

Objavljeno: 7.12.2017.


Mi smo grupa građana Banjaluke koja će da zaustavi pretvaranje zelene aleje ostatka “Parkića & Solajine” u betonsku golgotu Glamočkog sna, koju su inicirali ( jedan portal poznat redakciji ) sa svojim nesuvislim ispraznim i nerelevantnim članicima o “zapuštenosti trotoara” u parkiću.
Poštovana Redakcijo Big Radija,

Mi smo grupa građana Banjaluke koja će da zaustavi pretvaranje zelene aleje ostatka “Parkića & Solajine” u betonsku golgotu Glamočkog sna, koju su inicirali ( jedan portal poznat redakciji ) sa svojim nesuvislim ispraznim i nerelevantnim članicima o “zapuštenosti trotoara” u parkiću.

A profiteri su samo čekali razlog da krenu u novi krasan projekat pranja novca u gradu od 8 miliona.

POGLEDAJTE SLIKE PRIJE I POSLIJE PARKIĆA, nakon rušenja aleje i betoniranje betona bez ikakve potrebe I razuma, koje je građane Banja Luke koštalo – 8 MILIONA MARAKA.

8 MILIONA MARAKA je koštao ovaj “AUTOPUT” na mjestu nekadašnjeg šetališta.

Svo drveće je pogubljeno i sada je tamo samo beton, beton i samo beton, a građani će imati krošnje da pod njih sjednu 2045 godine, kada će porasti.

Još 12 MILIONA MARAKA uloženo je u DRUGI DIO PROJETKA u koje će da se ugradi pola odbornika dok firma koja je registrovana u SRBIJI izvodi ovaj užas u centru našega grada.

Postavlja se pitanje. KO je dao nalog i KOLIKO građana Banja Luke je pitano za saglasnost?

Zimski prazinici su počeli a idilčne šetnje kroz centar grada trenutno izgledaju kao RATNA ZONA ROVOVA  –  košmar Glamočkog betonskog sna – Aleja Parkića je pretvorena u betonirani inferno iz kojeg vire tužni mrtvi ogoljeni PELCERI – NA MJESTU STOGODIŠNJEG DRVEĆA idilične ulice koja je I prije nas, I vas I Glamoča krasila naš banjalučki korso nekih 100 GODINA.

Zasto se ovo desilo? Koja fima iz Srbije je dobila dozvolu za ovaj EKOCID U CENTRU GRADA?

Ovo ispod je slika naših stabala i naše aleje parkića kakva je nekada bila, a pored je slika današnjeg betonskog košmara kojeg Glamoč, Laktaši, Mrkonjić i ostale neopjevane provincije ove tužne zemlje – donose u naš grad pod okupacijom ekocida.

Više je našeg grada nepovratno uništeno za mandata ovog tužnog lokalnog življa nego pod  TRI okupacije OTOMANA, Njemačke i Austrougarske vlasti. Daj Bože da nam se oni vrate.

Prva slika je zadužbina Austrougarske i kulturne civilizacije jednog grada koji više ne postoji.

Druga slika je san Glamoča I Mrkonjića o beskrajnom betonu kao jedinoj mjeri uspjeha u kontrastu na blato koje su ostavili u rodnim grudama, kada su došli u našu zelenu prestolnicu jedne zemlje.

Ali ovo, ovo više nije PRESTONICA, ovo je MAHALA.

Uporedite ove zadužbine i ono po čemu ćemo mi kao naraštaj biti pamćeni.

Od RK Boska do Narodnog pozorišta Republike Srpske nema nijedne jedine krošnje da je ostala od takozvane “Zelene Banjaluke”

Naša djeca će da pitaju gdje je drveće otišlo i gdje su nestale aleje našeg parkića – prelijepog korza na kojem smo odrasli.

Sad je tu betonirana golgota glamočkog sna i profitera novog društva ove banana republike.

Ovim putem molim Vas i ostale medije, da kao novinarske ustanove se pokušate raspitati koliko se privatnih I službenih faktora “UGRADILO” u cijenu ovog nebuloznog projekta, dok neke škole na Starčevici imaju po 45 učenika u jednom razredu, u pet smjena.

Koliki je to prioritet betoniranja ovog grada u odnosu na škole?

Ovaj beton je nažalost zadužbina naše tužne generacije.

Molimo Vas, kao i javnost, da uporede ove slike i ove dvije realnosti – praznični poklon građanima – gradilište rovova I bagera na mjestu gdje smo se šetali i ljubili pod lampionima zimske idile.

Novogodišnji poklon građanima Banja Luke su pelceri od 20 centimetara koji vire iz betonskih blokova, a neki portal (naziv poznat redakciji) je naveo ove iste kriminalce da nađu razlog da operu novce gradnjom “AUTOPUTA” na mjestu nekadašnjeg šetališta, još samo fale žuti metalni branici autoceste.

Mi smo inicijativa društveno aktivnih građana Banja Luke i izlazimo na ulice da spriječimo betoniranje Šolajine i šetališta do Narodnog Pozorišta.

Neprocjenljiva šteta je već napravljena i inicijativa je upravo pokrenuta. Molimo vas da ovo objavite.

U potpisu: Građani stare Banja Luke

15 thoughts on “Pismo “Građana stare Banja Luke”: Gradite AUTOPUT na mjestu našeg parkića!

 1. Šta lupetate gluposti, radove izvodi domaća firma koja je uredno prošla na tenderu…naručen tekst

  1. Kakve veze ima ko izvodi radove,poenta je da su napravili ruglo u strogom centru grada.Uzas nemam rijeci

  1. Sta znaci fuj text magarac jedan?? Mora da si iz glamoca ili direktno ucestvujes u ovom ruglu ? Sjedi jedan!

 2. “Šminkaju” centar grada, betoniraju ne želeći da ostave ni travku, a ispred stambenih zgrada u Obilićevu neasfaltirano i sa prvim kišama blatnjavo. Carice Milice 31-33. I još puno adresa. Obraćao se ZEV dvaput u dvije godine Administrativnoj službi Grada sa zahtjevom za asfaltiranje i to blagovremeno, prije usvajanja budzeta Grada za sljedeću godinu- međutim NIŠTA. Odgovora nismo dobili. I takvih nesređenih, nebetoniranih ili po pješake vrlo opasnih neravnih površina u Obilićevu, nekad Mejdan koliko ti duša želi. Mozda ne žele da ulažu u taj dio grada jel misle da je i dalje u njemu nesrpsko stanovništvo dominantno. Ne možemo sebi drugačije da objasnimo toliki nemar i previd nadležnih službi u dijelu grada 200 metara od centra grada.

 3. “Šminkaju” centar grada, betoniraju ne želeći da ostave ni travku, a ispred stambenih zgrada u Obilićevu neasfaltirano i sa prvim kišama blatnjavo. Carice Milice 31-33. I još puno adresa. Obraćao se ZEV dvaput u dvije godine Administrativnoj službi Grada sa zahtjevom za asfaltiranje i to blagovremeno, prije usvajanja budzeta Grada za sljedeću godinu- međutim NIŠTA. Odgovora nismo dobili. I takvih nesređenih, nebetoniranih ili po pješake vrlo opasnih neravnih površina u Obilićevu, nekad Mejdan, koliko ti duša želi. Mozda ne žele da ulažu u taj dio grada jel misle da je i dalje u njemu nesrpsko stanovništvo dominantno. Ne možemo sebi drugačije da objasnimo toliki nemar i previd nadležnih službi u dijelu grada 200 metara od centra grada.

 4. Ovi stari Banjalučani bogom dani kažu da je Banja Luka samo njihova a oni koji su rođeni u Glamoču, Mrkonjić Gradu i ini iz tzv “visoke krajine” da su samo nepismene , primitivne, seljačke izbjeglice koje zagađuju njihov čisti vazduh, prožet starim tradicionalnim francuskim parfemima, balegom sa svojih opanaka u kojima su došli. Mogu da vam kažem vi “praistoriski” Banjalučani da vređanje ljudi na osnovu njihovog porjekla, vjerske i drugih pripadnosti spada u vrstu necivilizacijskog ponašanja odnosno u period silaska majmuna sa drveta (otprilike).E sada kad posiječeš drvo taj majmun nema gdje da se vrati…itd, itd. Pokušajte upisati neki kurs lijepog ponašanja, izučavajte bonton, učite strane jezike pomaže sigurno u komunikaciji sa ljudima, vi stari Banjalučani!!!

 5. Htjedoh isti komentar ostaviti, sto asfalt majku mu, al aj reko osuce ovi novo peceni pomodareni i ostali kako nam nikad nista ne valja.

  Iskreno sam se nadao da ce uci u pravu rekonstrukciju, da ce napraviti neki prelaz sa smekom sa kocke na beton, ali ipak nista kao sto kaze tekst obicni auto put.

 6. Kakva glupost.Stari gradjani BL su davno pomrli.
  Tako da ko god ovo pisao lažno se predstavlja.
  Parkić će sad biti za ponos Banjalučana.

 7. Pametno zboris, stari Banjalucanine, Sto bi nas narod rekao, svaka ti je za šamara. Bezimeni moj sugradjanine, imam jednu molbu. Obzirom da sam rodjen u Glamoču, studirao u Mostaru, zivio i radio u Sarajevu. Po izbijanju rata odlazim u Sanski Most. Padom Sane idem u Šamac. Poslije prelazim u Kotor Varoš i kraći period u Čelinac. I konačno 1998 dolazim u Banja Luku. Ostvaruje se moj davni Glamočki san, moja noga stupa na “betoniranu golgotu glamočkog sna”. U Sani sam bio Sanjanin. U Sarajevu sam bio Sarajlija. U Šamcu su mi govorili i danas govore “naš Šamčanin”. U Kotor Varošu sam bio Varošanin, a u Čelincu sam bio Čelinčanin. u Banja Luci živim malo manje od 20 godine i prc.
  Ja sam i dalje iz Glamoča. Pa i jesam da ti kazem. Ne odričem se ni jedne jote svoga Glamoča. Kao što se ne odričem ni moga Mostara, moga Sarajeva, moga Kotor Varosa, Moga Čelinca. I na kraju bijedo ljudska, ne odričem se ni MOJE Banja Luke. Pi*ko bezimena, vas par pojedinaca koji svojatate BanjaLuku a krijete se iza “starih banjalučana” izmislite uslove kako se postaje Banjalučanin. Onako kako vama odgovara, ali rigorozne da samo vas nekolicina ima titulu “Banjalučanin”. Na letvici vrijednosti neka bude vrijednija od: doktora, profesora, direktora, ministra, fakultetetlije i čovjeka. I na kraju pozdravljam sve svoje sugradjane Banjalučane koje bezizmjerno volim , a tebi pi*ko bezimena zelim da stavim do znanja da nemaš ništa od života, osim što si sebi da bi bio neko i nešto sam dao naziv “banjalučanin”. Ja imam i Ime i Prezime i obraz. Banjalučanin Velimir Kukobat

 8. Retardirano pismo starih “banjalucana” ,to sto se fukare na vlasti moraju ugraditi u sve projekte, a tim bolje sto je projekat “masniji”, pa samo daj betona, asfalta, kamenja… da se poveca cijena, ne znaci da ovo ima bilo kakve veze sa stanovnicima prozvanih gradova.
  Sa svojim kompleksima necete nista postici, a samo cete udaljiti pristojan naord od sebe.

 9. Znate koja je osnovna razlika između pravog Banjalučanina (po mom kriterijumu pravi Banjalučanin može biti i onaj ko tu živi tek mjesec dana – to je dovoljno da se iskreno zavoli Banjaluka) i onog koji to nije?! Ovaj prvi je shvatio suštinu ovog teksta, i ukazivanje na nenormalno bacanje novca na nešto što (prema nečijem ukusu) čak narušava izgled grada, kao i na niz brojnih realnih problema, a koji su prepreka kvalitenijem životu običnog čovjeka. Ovom drugom, pak, je najbitnija samo jedna rečenica, odnosno čak samo jedna riječ – Glamoč, izrečena u negativnom kontekstu. Lampica u glavi se pali – pucaj po svemu što se osjeća kao pravi Banjalučanin! Onaj ko je sastavio ovo pismo se nalupao svega i svačega, od toga da izvođač nije domaća firma, do tvrdnje da je za izgled stare Banjaluke zaslužna Turska, Austrija i sl… Čak i priča o betoniranju nije na mjestu, jer je predmetna površina do nekidan bila pod asfaltom, sad će da bude pod granitom – nije šija nego vrat… Dalje, neka stabla su definitivno prestarila, i planski ih treba mijenjati. Upravo na taj način će i naša djeca da imaju hladovinu i zelenilo. Da podvučem, u gradu se neke stvari rade dobro, neke loše. Najmanje što možemo da uradimo je da se protiv loših pobunimo, možda neko nešto i čuje, pa posluša… Ali najjadnije što možemo da radimo je da svaku priču, o svakom problemu, pretvorimo u prepucavanje starih, pravih, novih i nepravih, pa ko bolji bude sa psovkama i uvredama, taj je pobijedio, a Banjaluku ko J***!

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *