Parlamentarne komisije podržale set zakona o akcizama

Objavljeno: 7.12.2017.


Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bez rasprave je danas podržala principe seta zakona koji se odnose na akcize, a koji je Savjet ministara BiH utvrdilo 24. novembra.
Ustavnopravna komisija Doma naroda također je danas zasjedala i utvrdila usklađenost predloženog seta zakona s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Na ovaj način stekli su se uslovi da predloženi zakoni budu uvršteni u dnevni red sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za 14 sati.

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH je utvrdilo modifikovani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u kojem su, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definisane namjene i utroška sredstava – saopšteno je ranije iz te institucije.

Kako je navedeno, ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Savjet ministara BiH je set zakona o akcizama uputilo u parlamentarnu proceduru, uz prijedlog da se razmatra po skraćenom zakonodavnom postupku.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *