Ostavlja trag za cijeli život: Kako PRVA VELIKA LJUBAV utiče na sve buduće veze

Objavljeno: 7.12.2017.


Rastanak od osobe koja nam je bila PRVA LJUBAV, ima veliki uticaj na sve sledeće veze i odnose.
Postoji samo jedan prvi dečko. Možda to nije bio mladić koji te prvi put poljubio. Ili onaj čije si ime stalno pisala u svoje školske sveske i knjige. Međutim, jednog dana si jednostavno znala da je to tvoja prva velika ljubav! Je li ti prvi rekao „volim te“, je li bio prva duža veza, je li ti bio… prvi? Ili sve to zajedno? U svakom slučaju zauzeo je posebno mesto u tvom životu!

Prve velike ljubavi sećamo se celog života. Naravno, nakon nje se zaljubimo još puno puta. Poljubimo puno žabaca sve dok ne naletimo na princa. Međutim, koliko god da ih dođe i prođe – s prvom ljubavi često nas povezuju snažna sećanja.

Zašto je tome tako, istraživali su psiholozi iz Berlina dr Franc Nejer i dr Džudit Lehnart i objavili svoje istraživanje pod nazivom „Ličnost i društvene veze u mlađoj adolescentskoj dobi“. Rezultat: „Prva ozbiljna ljubav deluje na ličnost čoveka poput katalizatora.“

Svima nam je poznato koliko smo kao tinejdžeri čeznuli za prvom velikom ljubavi? I koliko je bilo super i uzbudljivo kad se dogodila! Ali je li tip zaista bio toliko sjajan? Ili smo to tek želeli da verujemo? Možda se sećamo supercool tipa koji se tako dobro ljubio, a možda je to bio prosečan dečko – a poljupci partnera nakon toga bili su puno bolji – upravo zato jer tada tog prvog dečka nismo imale s kim da uporedimo.

„Ko traži žudnju i ideal, dugo će se sećati i vraćati prvoj ljubavi. Ko stvari posmatra nešto realnije, sećaće je se tek kao jednog lepog iskustva iz detinjstva“, kaže dr Hantel-Kuitman. Međutim, šta ako prvu ljubav nikako ne možemo izbaciti iz glave, a sve momke posle upoređujemo s prvim. „Ako se prva ljubav duboko usadila u sećanje i emocije, moguće je da ćemo je uvek tražiti. Zbog toga može postati fantom kasnijih veza„ objašnjava stručnjak.

Međutim, uzvisivanje prve ljubavi u našim sećanjima nije ništa naročito – posebnost joj daje njena jedinstvenost. Jer sve što nakon nje dolazi nije više prva velika ljubav, nego je druga, treća…

Prva ljubav ostavlja u našem svetu osećanja trajan utisak“, smatra psiholog dr Liza Fišbah. „Kod prvog poljupca je posebna njegova jedinstvenost. Nema druge prilike za prvu ljubav. Prvi poljubac, prvi seks, prvo ‘volim te’ – to doživimo samo jednom.“

Trend „rekindling“

Ili ipak postoji drugi put? Danas je gotovo trend „hvatati“ svoja prošla osećanja i ponovo sresti prvu ljubav. U SAD-u se taj fenomen zove „rekindling“ ili (u slobodnom prevodu) „ponovno paljenje vatre“. Prema istraživanju portala elite-partner.de, svaka četvrta osoba između 18 i 29 godina tvrdi kako je prva ljubav bila najlepša. Zbog toga ne čudi da se pojavio ovaj trend. Na američkom portalu www.reunion.com, prijavilo se već 35 miliona ljudi u nadi kako će ponovo pronaći svoju prvu ljubav.

Doktorka Nensi Kališ, profesorka psihologije na Univerzitetu Kalifornija Stejt, počela je 1993. godine istraživanje na ovu temu. Njen rezime: „S pojavom Interneta je traženje prve ljubavi postalo trend.“ Zahvaljujući Fejsbuku i drugim društvenim mrežama danas nije teško iskopati ljude iz prošlosti.

Uzbudljivo? Da! Bitno za ljubavni život? Radije ne. Doduše, može se ponovo rasplamsati stara ljubav – ali i pronaći žapca koji je nekad bio princ. Doduše, prva ljubav možda jeste bila nešto posebno, nešto naročito, ali pre svega je – prošla!

Foto: Shutterstock

Izvor: miss7.24sata

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *