Jedite ga svaki dan! 5 razloga zašto je kupus kralj zime

Objavljeno: 7.12.2017.


U stotinu grama svježeg kupusa nalazi se oko 40 miligrama vitamina C, što je polovina dnevne preporučene doze za ovom hranjivom materijom.
Kupus je zeljasto povrće iz porodice krstašica, koje raste na kamenitim obalama Europe, a u prehrani se koristi od predistorijskih vremena. Ljekovita svojstva su mu ogromna, pa se njegova konzumacija preporučuje kroz cijelu godinu, a pogotovo tokom zime.

1. Snaži imunitet 
U stotinu grama svježeg kupusa nalazi se oko 40 miligrama vitamina C, što je polovina dnevne preporučene doze za ovom hranjivom materijom. Uz to sadrži značajne količine beta-karotena te minerala kalija, željeza i magnezija. Najljekovitiji je kada ga jedete sirovog ili ukiseljenog, a gubi svoje zdrave kvalitete s produženom kuhanjem.

2. Potiče probavu i mršavljenje 

Čak 92,5 posto kupusa čini voda, pa ne čudi da se ovo povrće smatra dijetetskom namirnicom s tek dvadesetak kalorija na stotinu grama ploda koja se preporučuje osobama na dijeti. Uz to usporava preradu šećera i drugih ugljikohidrata u mast. S obzirom da ima i visoki postotak celuloze, podstiče rad probave i smanjuje nadutost organizma.

3. Štiti disajne puteve 

Sok od kupusa (dovoljno je u sokovniku iscijediti tekućinu iz glavice svježeg kupusa) djelotvoran je lijek kod plućnih bolesti, a njegovo grgljanje smanjuje bol u grlu. On pomaže u čišćenju disajnih putova kod bronhitisa ili astme.

4. Čuva zdravlje želuca 

Kao i drugo povrće iz reda krstašica, i kupus sadrži sulforafan. Riječ je o organskom spoju koji čuva gastrointestinalni trakt od povratnog tijeka želučanog sadržaja prema gore u jednjak (refluks kiseline). Uz to eliminiše bakteriju Helicobacter pylori, koja je glavni povod čira na želucu. Po decilitar soka od kupusa treba popiti triput dnevno, prije svakog glavnog obroka.

5. Smanjuje upale u tijelu 
Ovo zeljasto povrće ima snažna antiupalna svojstva, a oblozi od kupusa česta su preporuka za razne vrste bolesti. Kupus izvlači gnoj iz rana i dezinficira ih, smiruje opekotine, ekceme i akne, ublažava otekline i ozebline, kao i migrene. Povrh svega, on ublažava depresiju i tjeskobu, poboljšava koncentraciju, a neke studije tvrde i kako djeluje preventivno protiv raka.

Savjet plus: 
Kad kupujete bijeli ili crveni kupus birajte plodove tvrdih i tijesno priljubljenih listova bez mrlja. U hladnjaku ga možete držati i sedam dana.

Salatu od kupusa stavite u omiljeni sendvič (Foto: stockfood)

Izvor.: Dnevmik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *