Istinita priča o milijarderu koji je odbio platiti otmičarima 17 miliona dolara da spasi unukov život

Objavljeno: 7.12.2017.


Tema filma ‘All the Money in the World’ (Sav novac na svijetu) kontroverzna je gotovo jednako kao i sama produkcija tog budućeg hollywoodskog hita čija je premijera zakazana za 22. decembar.
Naime, originalno je u filmu glavnu ulogu trebao glumiti Kevin Spacey, ali slavni glumac je izbačen iz projekta nakon optužbi koji su se pojavile vezane uz seksualno napastovanje.

Spaceyja je zamijenio Christopher Plummer i on je taj koji sada utvrđuje J. Paul Gettyja, američkog milijardera koji je odbio platiti 17 miliona dolara otkupnine koje su tražili otmičari za puštanje njegovog unuka tinejdžera na slobodu.

Film je napravljen prema istinitoj priči, a radi se o tome kako je Gettyjevo odbijanje plaćanja otkupnine dovelo njegovog unuka do predoziranja u starosti od 25 godina što ga je ostavilo paralizovanim i gotovo slijepim narednih 30 godina.

Otmica se dogodila 1973. godine u Italiji, kada je 16-godišnji John Paul Getty III. otet u Rimu.

Otmičari su znali sve o porodičnom bogatstvu, koje je bilo sagrađeno na naftnoj industriji, i zahtijevali su milione od J. Paula Gettyja koji je u to vrijeme bio najbogatiji čovjek na svijetu.

Poznat kao ‘Stari John’, Getty je tokom svog života imao pet žena, uz niz ljubavnica s kojima je razgovarao preko lične telefonske govornice koju je instalirao na svom 3000 kvadratnih metara velikom imanju u engleskom Surreyu.

Getty nije upoznao svog unuka Paula sve dok dječak nije navršio 11 godina. Kada su se idućeg puta susreli, Paul je imao već 15 godina, a Getty navodno nije bio impresioniran njegovim boemskim načinom života.

U vrijeme otmice Paul je živio u Rimu gdje je radio kao slikar. Zbog njegovog porodičnog bogatstva njegov je identitet bio dobro poznat lokalnim medijima koji su o njemu često pisali i prozvali ga ‘Zlatnim hipijem’.

Paul je kupovao strip na kiosku kada su ga trojica muškaraca onesvijestila udarcem pištolja nakon čega su ga oteli. Odvezli su ga u spilju na jugu zemlje i zavezali ga dok su pokušavali dobiti Gettyjeve zbog debele otkupnine.

Porodica je ipak mislila kako je sve bila Paulova začkoljica kako bi od njih izvukao novac. Stari John medijima je rekao da neće platiti otmičarima.

– Imam 14 drugih unuka i ako platim novčić sada, onda ću imati 14 otetih unuka – kazao je.

Nakon tri mjeseca tišine od strane porodice Getty, otmičari su preduzelii prvi korak. Bogatom tinejdžeru britvicom su odrezali desno uho i poslali ga novinarsku redakciji u Rimu.

Nakon što ga je pregledala Paulova majka Gail, prepoznala je da je to zaista uho njenog sina i počela skupljati novac kako bi platila otkupninu koju je Stari John odbio platiti.

Porodica je smanjila otkupninu na 2,2 miliona dolara, a Paul je pušten na slobodu pet mjeseci nakon što je otet.

Devet godina kasnije zbog predoziranja metadonom i valiumom ostao je paralizovan te je preminuo 30 godina kasnije, 2011.  u 54 godine.

Danas Forbes procjenjuje bogatstvo Gettyjeve porodice na 5,4 milijardi dolara.

Izvor: Jutarnji

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *