Haos na Zapadnoj obali: Sukobi na sve strane, 43 povrijeđeno

Objavljeno: 7.12.2017.


Širom Zapadne obale sukobi Palestinaca i izraelskih snaga bezbednosti. U Ramali na protestante ispaljeni gumeni meci. U Vitlejemu i Jerusalimu je napeto.
Sukobi su izbili nakon jučerašnje odluke amerikčkog predsednika Donalda Trampa da, uprkos upozorenjima arapskih lidera, ali i negodovanja mnogih svetskih zvaničnika, Jerusalim proglasi za prestonicu Izraela i u taj grad premesti ambasadu SAD, koja je do sada bila u Tel Avivu.

Još i pre nego što je i zvanično saopštio svoju odluku kojom je šokirao svet, počelo je okupljanje Palestinaca u pojasu Gaze koji su palili njegove slike i američke zastave.

Protesti su nastavljeni i danas, a u međuvremenu zvanični Izrael poslao je “na problematična” područja dodatne trupe vojske. Naravno, odmah su izbili sukobi u tom delu sveta u kom se sve zatrese i pri najmanjoj izmeni dosadašnjeg statusa kvo.

Reporteri CNN izveštavaju da je Zapadna obala na nogama i da ima sukoba širom Ramale, Vitlejema i Jerusalima, kao i drugih gradova.

U Ramali su izraelske snage bezbednosti koristile i gumene metke kao i suzavce u sukobu s Palestincima. Među protestantima su bile i žene i deca. Svi su bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga bezbednosti. Takođe, zapaljena je američka zastava.

Gumeni meci su korišćeni i u Vitlejemu. Haos vlada i na ulicama Jerusalima, onog dela u kom žive Palestinci.

Do sada je potvrđeno da su povređene 43 osobe, a kako kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta, većina povreda potiče od gumenih metaka i suzavaca.

Protesti su se prelili i na Jemen.

Između Palestinaca i izraelske vojske došlo do sukoba i u centru Hevrona.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *