EU objavila crnu listu poreskih oaza

Objavljeno: 7.12.2017.


Curenje informacija o offshore kompanijama izazvalo je prave potrese u najvišim sferama vlasti
Evropska unija objavila je crnu listu od 17 zemalja, za koje se kaže da su poreske oaze, nakon 10 mjeseci istrage i sastanaka.

Nakon sastanka u Bruxellesu u utorak, ministri financija EU prozvali su Američku Samou, Bahrein, Barbados, Grenadu, Guam, Južnu Koreju, Macau, Marshallova ostrva, Mongoliju, Namibiju, Palau, Panamu, Svetu Luciju, Samoa, Trinidad i Tobago, Tunis i Ujedinjene Arapske Emirate da ne rade dovoljno u sprečavanju izbjegavanja plaćanja poreza.

Kako piše britanski Independent, glavni popis isključuje brojne britanske prekomorske teritorije, kao što su Kajmanska ostrva i Bermuda koji su bili na prethodnoj crnoj listi EU od junu 2015. godine. Prigovori o metodologiji tog posljednjeg popisa donijeli su njegovu promjenu.

Novi popis izrađen je od strane Kodeksa ponašanja Evropskog vijeća (COC), drupe koju čine ministri financija iz zemalja članica EU. Uključivanje zemalja na crnu listu temelji se na tome da li država daje povlašteni tretman firmi a koje im omogućuju da prenesu profit kako bi izbjegle poreska davanja.

Još 47 zemalja uključeno je u “sive zemlje” koje nemaju ssistem u skladu s poreskim standardima EU, ali su se obvezale promijeniti svoje zakone.

“Na nivou EU usvojili smo popis država koje ne rade dovoljno za borbu protiv utaje poreza”, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Najava dolazi manje od mjesec dana nakon objavljivanja Paradise Papersa, velikog curenja informacija iz advokatskih kompanija gdje je otkriveno mnoštvo pojedinaca i firmi koje koriste prednosti off-shore oporezivanja.

Evropski službenik za financije Pierre Moscovici pozvao je zemlje da “brzo usvoje popis evropskih poreskih utočišta” u svjetlu otkrića Panama Papersa, kao i da se takav popis treba provesti s “vjerodostojnim i značajnim” sankcijama.

Očekuje se da će potencijalne sankcije koje se mogu provesti na članovima popisa dogovoriti u nadolazećim sedmicama.

Izvor: Express

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *