Električna BMW ofanziva

Objavljeno: 7.12.2017.


BMW je s modelima i3 i i8 bio jedan od pionira masovne implementacije električnih i plug-in hibridnih automobila, a proizvođač iz Minhena sledeće godine planira da ubaci u brzinu više.
Štaviše, Bavarci su objavili i detaljan plan koji pokazuje da nas do kraja decenije čeka još nekoliko električnih noviteta, a nakon 2021. čitava ergela automobila na struju. Nemci ovaj poduhvat planiraju da isfinansiraju prodajom luksuznih automobila X7 i Serije 8.

BMW je u 2017. prodao 75.000 električnih automobila. Sledeće godine cilj im je 150.000, piše Bloomberg.

U ostvarivanju ovog rezultata trebalo bi da pomogne i Mini koji će lansirati novi električni model u 2018.

BMW planira da smanji troškove proizvodnje električnih automobila korišćenjem iste modularne platforme za sve svoje automobile nezavisno od pogona, prenosa i vrsti pogonskog energenta. Bavarci će takođe u sledećoj fazi sve tri komponente električnog pogona – elektromotor, menjač i elektronske sklopove spojiti u jednu celinu.

Plan je takođe ponuditi više verzija modularne baterije koja će se nuditi u tri kategorije – 30e, 40e i 50e kapaciteta od 60 do 120 kWh, što bi trebalo da bude dovoljno za domet od 450 do 700 km s jednim punjenjem.

Osnovni električni modeli s prednjim pogonom će navodno koristiti jedan elektromotor od 130-ak KS, dok će zadnji pogon s više od 260 KS biti dostupan kao opcija. Kupci će moći da izaberu i dva motora i integralni pogon, a BMW tvrdi da bi ove verzije do 100 km/h mogle da ubrzavaju za manje od 3 sekunde.

Izvor: Tportal

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *