Burne reakcije na Trampovu odluku: “Za žaljenje…”

Objavljeno: 7.12.2017.


Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izrazila je “ozbiljnu zabrinutost” posle odluke Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.
“Evropska unija izražava ozbiljnu zabrinutost zbog današnjeg saopštenja predsednika SAD Donalda Trampa o Jerusalimu i posledicama koje to može imati na izglede za mir”, navela je Mogerini u saopštenju.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da se Velika Britanija ne slaže s Trampovom odlukom da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

“Ne slažemo se s odlukom SAD da preseli svoju ambasadu u Jerusalim i da prizna Jeruslim kao izraelski glavni grad pre sporazuma o konačnom statusu”, navela je Mej u saopštenju, dodavši da takva odluka neće doprineti izgledima za mir u regionu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da njena Vlada ne podržava odluku Trampa jer o “statusu Jerusalima može da se pregovara jedino kao o delu rešenja (izraelsko-palestinskog konflikta) po modelu dve države”.

Taj stav je preneo kancelarkin portparol Štefen Zajbert na Tviteru.

Merkel je time mislila na rešenje decenijskog sukoba Izraela i Palestinaca po modelu dve države, odnosno na stvaranje nezavisne Palestine uz jevrejsku državu, za šta se zalaže međunarodna zajednica.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nema alternative dvodržavnom rešenju između Izraela i Palestinaca i da je Jerusalim pitanje koje treba da bude rešeno u direktnim pregovorima o konačnom statusu.

“Uvek sam bio protiv bilo kojih unilateralnih mera koje će ugroziti šanse za mir između Izraelaca i Palestinaca”, rekao je Gutereš posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Francuska ne podržava “unilateralnu” Trampovu odluku i pozvao na smirivanje situacije širom regiona.

“To je odluka za žaljenje. Francuska ne odobrava tu odluku koja ide protiv međunarodnog prava i svih rezolucija Saveta bezbednosti UN”, rekao je Makron novinarima u Alžiru. Palestinci planiraju da njihova država obuhvati Zapadnu obalu i pojas Gaze, a da glavni grad bude istočni Jerusalim koji je Izrael okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao.

Izraelski lideri međutim tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati večna prestonica jevrejske države.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *