Bitcoin i dalje ‘divlja’, Slovence opljačkali za 64 milijuna dolara

Objavljeno: 7.12.2017.


Bitcoin je u jednom danu skočio sa 12.000 na 15.000 dolara, a nema naznaka dokle će cijena rasti. U isto vrijeme, Steam je zabranio plaćanje igara ovom digitalnom valutom
Nepoznati hakeri ispraznili su račune NiceHasha, slovenskog servisa za čuvanje i rudarenje bitcoina, a ukupna šteta je oko 64 miliona dolara, navodi Reuters.

Andrej Škraba je rekao kako se radilo o profesionalnom napadu u kojem su ostali bez 4700 bitcoina te da surađuju s lokalnim vlastima. Obustavili su trgovanje na 24 sata dok istražuju ovaj upad.

NiceHash je jedan od brojnih takvih servisa, koji spaja ljude koji žele prodati procesorsko vrijeme svojih računala u zamjenu za bitcoina. Korisnicima su poručili da promijene svoje lozinke, dok istražuju upad u sistav.

– Znamo da ćete imati puno pitanja i molimo vas za strpljenje i razumijevanje dok istražujemo uzroke napada i pronađemo odgovarajuća rješenja za budućnost servisa – rekli su iz firme.

Istovremeno, cijena bitcoina nastavila je divljati na svjetskim berzama. Nakon što jučer pao rekord i cijena od 12.000 dolara, u četvrtak je već preskočio i 15.000 dolara – usprkos upozorenjima da bi uskoro mogao pući ovaj mjehur. Ova digitalna valuta od početka godine je skočila 15x, a histerija koja vlada proteklih dana privukla je mnoge da se tek sad uključe u trgovinu, što dodatno podiže cijenu.

S druge strane, Steam je isključio podršku za kupovinu igara bitcoinima zbog ekstremne nestabilnosti ove valute i činjenice da sada korisnici moraju plaćati velike transakcijske troškove zbog rasta cijene bitcoina.

Izvor: 24sata

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *