Zašto je Jerusalim toliko bitan?

Objavljeno: 6.12.2017.


BBC objavio kratak video pod naslovom “Zašto je Jerusalim bitan” i u kom govori da se taj sveti grad nalazi od davnina u srcu izralesko- palestinskog konflikta.
Videli smo, toliko mnogo puta, navodi biritanski javni servis, kako i najmanja promena vezana za taj grad i njegovu teritorijuvodi ka sukobima. “Zato, šta se ovde dešava, stvarno je važno”, navela je novinarka BBC-ja.

Jerusalim pre svega ima ogroman religijski značaj. U njemu su najstarija svetilišta i Jevreja i Muslimana i Hrišćana. Ali, to znači i da ima veliki politički značaj. Izraelci Jerisalim smatraju svojom nastarijom nepodeljenom prestonicom. Kada je formirana država Izrael 1948., glavne poluge vlasti upravo su bile smeštene u zapadnom delu Jerusalima. Ali, tek u ratu sa arapskim zemljama 1968. izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni deo Jerisalima u kom je čuveni Stari grad, i kasnije ga aneksirao. Takav potez Izraela međutim nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

A šta kažu Palestinci? Naravno, oni imaju drugačije mišljenje. Oni hoće istočni Jerusalim kao svoju prestonicu i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, u kojima je glavnu ulogu do sada imala Amerika.

A sada kada je američki predsednik Donald Tramp odučio da prizna Jeruisalim za prestonicu Izraela sve će biti drugačije.

Smisao dosadašnjih napora da se reši vekovni sukob tako što će se oformiti palestinska granica i država na granicama Izraela prema raspodeli teritorije pre 1967, sada više nemaju smisao, smatraju nogi stručnjaci.

BBC podseća i da je trećina stanovništva Jerusalima muslimanske veroispovesti, a mnogi potiču od porodica koje su tu vekovima bile. Najviše je sukoba upravo oko gradnje jevrejskih kuća u istočnom Jerusalimu što Palestina smatra nelegalnim i suprotnim međunarodnom pravu. Ali, Izrael se ne slaže.

Međunarodni zvaničnici već godinama zastupaju stav da se bilo koja promena vezana za Jerusalim mora doneti kroz pregovore dve strane i koja mora biti obostrano prihvaćena. Zato mnoge zemlje svoje ambasade imaju u ili oko Tel Aviva, koji je zvanični glavni grad Jerusalima, a u jerusalimu imaju samo konzulate.

Jedan predsednik sada će to promeniti. Tramp je uporan da ambasadu SAD izmesti upravo u Jerusalim i odluku o tome sapštava danas. I najava takve odluke izazvala je pravu buru reakcija među svetskim zvanipčnicima, a najoštriji je juče bio predsednik Turske koji je rekao da će, ako zaista prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, za Tursku to biti crvena linija koju je Tramp prešao.

U svakom slučaju, iz Bele kuće je najavljeno da će Tramp danas saopštiti svoju odluku o Jerusalimu, koja će, kako sada stvari stoje, biti upravo ta da će priznati Jerusalim za prestonicu Izraela, a šta će biti posle….ko zna. Trampa to sada ne interesuje.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *