Zapad ostaje bez ruskih milijardi: Oligarsi vraćaju novac kući

Objavljeno: 6.12.2017.


Bogati Rusi koji su se suočili sa mogućim uvođenjem novih američkih sankcija u 2018. godini predložili su ideju uvođenja specijalnih obveznica uz pomoć kojih će se steći povoljni uslovi za povratak sredstava u Rusiju, saopštila je agencija Rojters, pozivajući se na tri izvora.
“Stižu informacije da mnogi žele da vrate svoje ušteđevine u stranoj valuti u Rusiju. Ideja im je da se odobri otvaranje neke vrste računa koji će omogućiti da se kupuju specijalne obveznice koje pušta Ministarstvo finansija”, saopštio je agenciji visoki predstavnik jedne od državnih kompanija.
U resoru su odbili da komentarišu Rojtersu ove informacije. Osim toga, nema dokaza da ruske vlasti zaista razmatraju mogućnost preduzimanja recipročne mjere, piše agencija. Dva izvora bliska Ministarstvu saopštila su da oni ne podržavaju predloženu ideju.
Istovremeno, saradnik jedne od državnih banaka smatra da bi uvođenje ovakvih vrijednosnih papira stimulisalo već započeti proces povratka kapitala. Prema njegovim riječima, bogati ljudi uplaćuju manje sume novca u valuti na račune ruskih banaka. Međutim, on je objasnio da su kamate na ušteđevinu u stranoj valuti niske, dok bi investicije u instrumente Ministarstva finansija mogle da daju dobre prihode.
Uz to, ombudsman za biznis Boris Titov je saopštio da je pripremio spisak ruskih biznismena koji su spremni da se vrate iz Velike Britanije u Rusiju, i zatražiće od ruskog predsjednika Vladimira Putina da im to dozvoli. Radi se, prije svega, o ruskim biznismenima protiv kojih je u Rusiji pokrenut krivični postupak.
Izvor: Sputnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *