Vučić: Metar za metar teritorije

Objavljeno: 6.12.2017.


Nakon razgovora sa trojicom lidera BiH, koji su trajali nešto više od sat vremena Vučić izjavio da “nije bilo lako”. Teme razgovora su bile, kako je na konferenciji za medije u Palati Srbija rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, gradnja autoputa Beograd- Sarajevo, pitanje granica, ali i pitanje stava BiH o Kosovu.
Prema riječima Vučića, prva tema razgovora bila je izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd, a na tu temu je, kako kaže, Srbija iznijela fer stav. Pokazali smo šta smo mi do sada uradili na Koridoru 11, odnosno kako i šta radimo na približavanju Beograda Sarajevu, kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, spajanje ta dva grada je važno zbog bošnjačkog stanovništva u Srbiji, srpskog u BiH, ali prije svega zbog Srba i Bošnjaka u obje zemlje.

Kada je reč o drugom pitanju- utvrđivanju granica, Vučić kaže da je postignuta danas saglasnost na osnovu ranijeg dogovora iz Sarajeva, i da je Srbija liderima BiH ponudila prijedlog, u obliku non-pejpera, a po kom Srbija želi da imo HE “Zvornik” i HE “Bajina Bašta” u cjelini na teritoriji Srbije. Na to su predstavnici Predsjedništva BiH imali drugačiji predlog, u vidu statusa tih elektrana, ali će se o tome još razgovarati.

Takođe, predloženo je da dođe i do razmjene teritorija kod Priboja i Rudog, “metar za metar”. “Nama je važna pruga Beograd – Bar, oko Štrpca. To bismo mi uzeli i ponudili bi istu površinu u metrima kvadratnim”, kazao je Vučić.

Bosna i Hercegovina će u vezi pitanja Kosova i Metohije imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, dogovoreno je danas na sastanku predsedniska Srbije sa članovima Predsedništva BiH.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju odnosa, posebno političkih, te kako ubuduće da se izbjegavaju situacije koje bi mogle donijeti probleme jednoj ili drugoj zemlji.

Ekonomski odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine značajno su iznad nivoa naših političkih odnosa, za koje ne bih rekao da su loši, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

Vučić je podsjetio da je trgovinska razmjena u prvih šest mjeseci bila milijardu i 424 miliona evra, te da svake godine raste za novih 200 miliona, sto, kako je rekao, BiH svrstava na jedno od najznačajnijih mjesta među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije.

U međuvremenu se, dodao je, otklonjene su mnoge barijere koje su u ekonomskim odnosima, trgovinskim posebno, postojale, a kad je riječ o političkim odnosima Vučić je rekao da su danas razgovarali o daljem unapređenju tih odnosa, a posebno o tome kako da se ubuduće izbjegavaju situacije koje bi mogle donijeti probleme jednoj ili drugoj zemlji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je ispred Palate Srbija priredio svečani doček za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Vučić je za članove Predsjedništva BiH, koji su u Beograd doputovali u utorak, isto veče priredio radnu večeru tokom koje je razgovarano o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima.

“Sa Predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH tokom radne večere razgovaramo o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima”, objavio je predsjednik Srbije sinoć na svom Tviter nalogu.

Ivanić, Izetbegović i Čović će zvaničnu posjetu Srbiji završiti sastankom sa predsjednicom parlamenta Majom Gojković, u popodnevnim satima.

Izvor: BN/Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *