Umrla učesnica najvećeg seks skandala u 20. vijeku: ‘Rekli su da spavam s neprijateljem

Objavljeno: 6.12.2017.


Christine Keeler, bivša striptizeta i prostitutka te glavna učesnica afere Profumo koja je potresla britansku politiku kao niijedna do tada, preminula je u ponedjeljak u 75 godini, objavili su članovi njene porodice. Podsjetimo, afera Profumo je 1963. godine temeljno protresla vladu premijera Harolda Macmillana, a elitnu prostitutku Christine Keeler pretvorila u slavnu osobu, prikovavši pritom čitatelje […]
Christine Keeler, bivša striptizeta i prostitutka te glavna učesnica afere Profumo koja je potresla britansku politiku kao niijedna do tada, preminula je u ponedjeljak u 75 godini, objavili su članovi njene porodice.

Naime političkoj karijeri Johna Profuma, tadašnjeg britanskog ministra rata, glave je došla ljubavna veza s mladom Christine Keeler. Samo po sebi to ne bi bio problem, ali saznalo se kako je Keeler istovremeno imala aferu i sa ruskim atašeom u sovjetskoj ambasadi u Londonu, Jevgenijem Ivanovim. Kako je John Profumo tada bio prvi čovjek Velike Britanije zadužen za ratna pitanja, njegova afera sa ženom koja istovremeno održava seksualne odnose sa pripadnikom tada neprijateljske strane percipirana je kao visokorizična za pitanje nacionalne bezbkjednosti Velike Britanije. Nakon brojnih peripetija koje su uključivale turbulentan odnos Christine Keeler i dilera drogom iz Jamajke Aloysiusa Gordona i pokušaj njenog ubistva od kojeg ju je spasio još jedan od njenih bivših ljubavnika, Johnny Edgecombe, afera Profumo-Keeler dospjela je na naslovnice svih britanskih, a potom i svjetskih medija. John Profumo bio je prisiljen na ostavku, a samo nekoliko mjeseci kasnije s položaja je odstupio i Harold MacMillan, navodno zbog lošeg zdravlja.

Cijeli skandal izbio je u doba najžešćeg Hladnog rata i Profumova je karijera bila zapečaćena.

U to vreme u Britaniji su se često otkrivali strani agenti, a Kubanska raketna kriza je bila u punom zamahu. Afera je brzo postala javni skandal.

Za cijeli slučaj se zainteresirao MI5, ali su detalji o istrazi izašli u javnost. Kasnije se Profumo u parlamentu morao braniti od optužbi da je ugrozio nacionalnu bezbjednost. Profumo je ispočetka negirao vezu s Keelerovom, da bi je kasnije priznao i podnio ostavku.

Afera Profumo se pretvorila u jedan od najvećih skandala 20. vijeka, a kao posljedicu je imala pad MacMillanove vlade i dolazak laburista na vlast.

Osramoćeni Profumo se nakon toga vratio supruzi, bivšoj glumici Valerie Hobson, te se skoro nikada nije pojavljivao u javnosti. Iz sjene se bavio dobrotvornim radom.

Nakon što se osramoćen povukao iz politike, Profumo se bacio u humanitarne vode i do kraja živio povučen život. Premijer Tony Blair Profumu je odao priznanje rekavši da se radilo o političaru sjajne karijere koji je napravio ozbiljnu grečku, ali koji je svojim kasnijim djelovanjem pomogao mnogim ljudima.

O aferi Profumo snimljeno je čak i nekoliko holivudskih filmova, među kojima je najpoznatiji ‘Skandal’ Michaela Catona-Jonesa s Joanne Whalley i Johnom Hurtom u glavnom ulogama.

Zanimljivo je za primijetiti da je svijet bio zgrožen ovom seksualnom aferom isljučivo zbog činjenice da je Christine Keeler istovremeno spavala s predstavnikom ruske diplomatije. Bilo je to doba hladnog rata i bilo kakav odnos s pripadnicima druge strane smatrao se u najmanju ruku nepoželjnim, a takođe i visoko rizičnim. Međutim, tada ama baš nitko nije napisao ni slova o tome kako je skandalozno što se muškarac kojem je tada bilo punih 46 godina spetljao s djevojkom od svega 19, i to u zemlji gdje se punoljetnost tada bilježila tek sa 21 navršenom godinom života.

Seymour Platt, sin Christine Keller, kazao je kako je njegova majka umrla okružena najmilijima.

– Iako je imala težak život, umrla je spokojna i okružena porodicom. Znam koliko joj je naškodila afera Profumo – kazao je Platt.

Foto: Lewis Morley/Sloane

Izvor: Jutarnji

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *