Stoltenberg: Zapadni Balkan da učini sve da ne dođe do sukoba

Objavljeno: 6.12.2017.


Apelujemo na sve strane na Zapadnom Balkanu da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se tenzije smanjile, da izbjegavaju zapaljivu retoriku i osiguraju da se u regionu ne ponovi oružani sukob, rekao je danas ekskluzivno za Tanjug generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
On je na taj način odgovorio na pitanje agencije kako vidi bezbjednosnu situaciju u regionu, imajući u vidu zapaljivu retoriku koja je gotovo stalno prisutna, a posljednji put poslije presude Haškog suda u “slučaju Prlić”, odnosno za pokušaj stvaranja takozvane Herceg Bosne.

“Glavna odgovornost je prije svega na zemljama u regionu, ali NATO je tu da pomogne i podrži kako bi se izbjegao bilo kakav sukob u regionu”, rekao je šef NATO Tanjugu, koji je, uz predstavnike još nekih srpskih medija, u poseti Alijansi, na poziv tog vojnog saveza.

Stoltenberg je podsjetio da NATO igra važnu ulogu na Balkanu već decenijama, da je doprinjeo okončanju, kako ističe, dva etnička rata, a da je prvo veliko vojno angažovanje NATO izvan svoje teritorije bilo upravo na Balkanu, u BiH, a potom na Kosovu.

“I dalje imamo značajno prisustvo na Balkanu, tu je naša misija Kfor na Kosovu”, kaže on, dodavši da su prisutni i u Sarajevu i Skoplju, a tu su i zemlje regiona sada članice NATO – Slovenija, Hrvatska i Crna Gora.

Kako kaže, NATO sarađuje sa partnerima u regionu, uključujući i Srbiju.

“Veoma cenimo blisko partnerstvo sa Srbijom. Nedavno je ovde u poseti bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić”, istakao je Stoltenberg i dodao da NATO jača saradnju sa partnerima Zapadnog Balkana”, zaključio je Stoletenberg.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *