Sobotka: EU da ne zaboravi one koji čekaju

Objavljeno: 6.12.2017.


Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio da EU ne sme da zaboravi na one koji čekaju iza njenih zatvorenih vrata i da bi trebalo da primi Zapadni Balkan.
On je za portal Politiko izjavio da je Zapadni Balkan više puta pokazao da je spreman da sarađuje u pogledu potrebnih reformi i EU bi trebalo da zemlje tog regiona primi čim ispune kriterijume.

“Svi oni zaslužuju istu šansu za evropsku budućnost kakva je pružena i Češkoj Republici. Ne moraju da se pridruže klubu već sutra, ali im mi moramo vrata držati otvorena”, istakao je Sobotka u danas objavljenom autorskom tekstu za portal Politiko u evropskom izdanju.

Sobotka je upozorio da bi uspostavljanje “Evrope u dve brzine”, u kojoj bi mala grupa država članica EU stremila ka bližoj integraciji, dok bi one koje nisu spremne da ih u tome slede ostale na periferiji, bila greška – i to opasna.

Kako navodi, kritičari EU ponekad zameraju tom bloku zbog neefikasnosti i ismevaju katkad dugotrajne pokušaje da se pronađu kompromisna rešenja, pozivajući pri tom na “čvrstu ruku” i jasna, brza i jednostavna rešenja.

“Međutim, upravo takav pristup – traženje kompromisa bez isključivanja ijedne zemlje iz odlučivanja – jeste suština procesa integracija i ključ uspeha evropskog bloka u prevazilaženju kriza i škakljivih pitanja”, ukazuje češki premijer.

On priznaje da kompromisi ponekad ostavljaju sve strane jednako nezadovoljnim, ali naglašava da kompromisna rešenja obezbeđuju da nijedna zemlja ne bude skrajnuta niti poražena, dok istovremeno štite najvažniji aspekt Unije – jedinstvo.

“Snaga EU leži u saradnji i jedinstvu. Ako se sa izazovima ne suočimo svi zajedno, nećemo ih uopšte rešiti”, ističe Sobotka, zaključivši da nijedna zemlja ne sme naići na zatvorena vrata i da bi mogućnost saradnje trebalo da bude svima pružena.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *