Određen pritvor za 10 osumnjičenih

Objavljeno: 6.12.2017.


Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za 10 osumnjičenih za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Konjica i okoline 1992. godine zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i međusobno jedan na drugog, dok su tri lica puštena na slobodu.
Na prijedlog Tužilaštva BiH mjere pritvora određene su Esadu Ramiću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću Hamedu Lukomiraku, Ismetu Hebiboviću, Almiru Padaloviću, Senadinu Čibi, Aganu Ramiću, saopšteno je iz Suda BiH.

Odbijen je, kao neosnovan, prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću i Seadu Jusufbegoviću koji su pušteni na slobodu.

Kada je riječ o osumnjičenim Ćosiću i Cakiću, Sud nije našao postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Sud je razmotrio i postojanje osnovane sumnje u odnosu na Jusufbegovića i utvrdio da u ovom procesnom trenutku ne postoji dovoljno dokaza koji bi ukazali na intenzitet osnovane sumnje neophodan za određivanje mjere pritvora zbog čega je prijedlog Tužilaštva u tom dijelu odbijen kao neosnovan.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišavanja slobode, odnosno do 4. januara ili do nove odluke Suda.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su juče 13 nekadašnjih pripadnika struktura takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a u Konjicu osumnjičenih za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima. Riječ je o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okoline koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja. Tim zločinima obuhvaćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava, a osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

AGENCIJE

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *